Hlavní obsah

Výstava Setkání aneb Otec, dcera a syn v lapidáriu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Výstavní prostor lapidária v Dobrušce patří v únoru třem osobnostem téměř shodného nejen jména, ale i příjmení. Svoji tvorbu zde totiž představují Petr Stančík, Petra Kvasničková (roz. Stančíková) a Petr Stančík ml., v tomto případě otec a jeho potomci. Společnou výstavu nazvali Setkání.

Foto: Dana Ehlová

Petr Kvasničková (Stančíková) a Petr Stančík ml. během vernisáže výstavy Setkání.

Článek

Vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 7. února za velké účasti přátel vystavovatelů i obdivovatelů jejich děl.  

Zatímco první dva jmenovaní se prezentují jako výtvarníci - Petr Stančík vystavuje především dřevořezby a šperky, Petra Kvasničková pak bižuterii a malby, poslední z trojice autorů - Petr Stančík junior se návštěvníkům dobrušského lapidária připomíná jako spisovatel a autor úspěšných knih. 

O autorech

Oku lahodící šperky ze dřeva nebo kamene a kovu i zajímavé dřevořezby se narodily pod rukama Petra Stančíka

Je absolventem Pedagogické fakulty v Hradci Králové a postgraduálu na UK Praha. Téměř čtyřicet let učil na školách všech typů, naposledy na Střední umělecké škole v Ústí nad Orlicí. Nyní jako spokojený důchodce žije v Dobrušce, kde také tvoří, pokud ovšem netvoří na chalupě v Liberku - Prorubkách.

Ze dřeva vyřezává již třicet roků, maluje, tvoří i šperky a "fušuje" okrajově i do keramiky. Pravidelně vystavuje, byl členem výtvarné skupiny GAMA. Výstavy v zahraničí: NDR, Poznaň a Kudowa Zdroj (Polsko), Ábrahámhegy (Maďarsko).

Petra Kvasničkvá (Stančíková) absolvovala Střední uměleckou školu v Ústí nad Orlicí, kde vystudovala obor návrhářství textilu. I když nepracuje přímo v oboru návrhářství, udržuje si kontakt s výtvarnou tvorbou. Během mateřské dovolené začala navrhovat a tvořit autorskou bižuterii, šperky a také malovat.

Tvoří a pravidelně vystavuje v Pardubicích, tvorbu však představila i na zámku v Kvasinách.

Petr Stančík ml. - básník, prozaik, autor knih pro děti, dramatik, reklamní textař a esejista, který píše rovněž pod jménem Petr Odillo Stradický – Stanczyk ze Strdic (tento pseudonym používal do roku 2006). Je držitelem Magnesie Litery (2015) za prózu. Jeho knihy byly přeloženy do španělštiny a maďarštiny.

Knihy: Obojí pramen (1993), Admirál čaje (1996), Zlomená nadkova (1997), Fosfen (2001), Pérák (2008), Mlýn na mumie, Převratné odhalení komisaře Durmana (2014), Andělí vejce (2016), 100 miliard neuronů (2017),  Nulorožec  (2018). 

Výstava Setkání 

Vzledem k tom, že většina ze souboru výtvarných prací a šperků je prodejních, bude návštěvníky určitě zajímat, že výstava potrvá až do konce února a otevřena bude v provozní době městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám