Hlavní obsah

Výstava připomíná, že zámek v Hořovicích posloužil i jako internační tábor válečných zajatců

Novinky, Libor Knížek

Hořovický zámek zve na přednášku připomínající 100. výročí krvavého potlačení pokusu o útěk italských důstojníků z vojenského zajateckého tábora na zámku roku 1918. Přednášet budou Mgr. Ladislav Šulák, sběratel militarií, a PhDr. Zdeněk Polanský, historik Muzea Českého krasu.

Foto: Libor Knížek

Zámek Hořovice před vypuknutím světové války

Článek

Tento měsíc uplyne stoleté neradostné výročí od využití zámku Hořovice pro účely internace italských vojáků, zajatých při ofenzivě u Caporetta. Od února 1918 byl v Hořovicích zřízen zajatecký tábor pro 220 důstojníků a 80 vojáků. Jejich strážci byli doplněni z řad vojáků maďarské a chorvatské národnosti, kteří byli známi svou tvrdostí až krutostí a velmi často se k zajatcům chovali brutálně.

Při pokusu o útěk 7. září 1918 byl zákrok stráží nemilosrdný. Kapitán Giuseppe Rebughi byl zastřelen na místě, nadporučík Pietro Brugnoli zemřel na následky zranění v pražské vojenské nemocnici a kapitán Umberto Jarrach, ač se z těžkých bodných zranění zotavil, zůstal invalidou.

Zámek v Hořovicích si tuto historii připomíná výstavou Zámek jako internační tábor italských válečných zajatců v prostorách zámecké expozice; potrvá až do konce října.

V sobotu 8. října lze v prostorách Café Hanau na zámku v Hořovicích navštívit přednášku, která upomíná na stoleté výročí této smutné události. Součástí bude i volný vstup na výstavu, kterou si Národní památkový ústav připomíná osmičkové roky 1918 - 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám