Hlavní obsah

Výstava obrazů gruzínské umělkyně je k vidění v Industrial Gallery v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Velkoformátové kresby vystavuje v Industrial Gallery v Ostravě gruzínská umělkyně Maka Batiashvili. Obrazy jsou k vidění od 6. listopadu, kdy v 18 hodin proběhla vernisáž. Autorku přítomným představila majitelka Industrial Gallery Šárka Hrdá.

Foto: Josef Zajíc

Maka Batiashvili: Balance, Industrial Gallery 6.11.2012

Článek

Do Industrial Gallery v Ostravě na Zahradní ulici č. 10 sestoupíte po několika schodech a jste v krásně zařízené kavárničce prvorepublikového stylu.  Klavírista hrál jemnou jazzovou hudbu a ladil náladu přicházejících návštěvníků na vernisáž výstavy gruzínské umělkyně Maky Batiashvili.

Umělkyni přítomným představila majitelka galerie Šárka Hrdá. O životě a díle malířky návštěvníky seznámila kurátorka výstavy Mgr. Art. Hana Mikulenková. "Tvorba zaznamenává autorčino vnímání světa. Reaguje na situace v její zemi - válku, která probíhala čtyři roky a sovětské časy, které se již staly minulostí. Pro umělkyni situace avšak minulostí není. Ve válce o nikoho nepřišla a ani nemusela prchat - válka ji však inspirovala k tvorbě." uvedla kurátorka.

Autorka výstavy téma ke svým obrazům vysvětlila: "První myšlenka o důležitosti rovnováhy mi proběhla hlavou, když jsem se snažila chodit po laně. To bylo velmi působivé. Každý malý pohyb měl velkou sílu, abych se udržela a nespadla. Rovnováha se stala pro mě symbolem harmonie, výkonnosti a pozornosti. Rovnováha se prezentuje v každé akci, ale také v nehybnosti. Spojuje, ovšem také odděluje lidi a okolí. Konkrétně pozorování vizuálního a organického světa, pocit bytí, mi dává nápady a sílu tvořit."

Maka Batiashvili se narodila v roce 1975 v Tbilisi, v Gruzii. V roce 1997 ukončila Státní uměleckou akademii v Tbilisi. Vystavuje doma i v zahraničí na samostatných nebo skupinových výstavách. Vystavovala například ve Francii, USA, Turecku, Arménii, Nizozemsku, Norsku. Pracuje převážně v médiu olejomalby, grafiky, videoartu a instalace.

Výstava Maka Batiashvili - BALANCE / ROVNOVÁHA bude k vidění do 6. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám