Hlavní obsah

Výstava o německém divadle v Brně 1938-1944 pomalu končí

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna zve na dernisáž výstavy Cudné mlčení dějin. Německé divadlo v Brně 1938-1944. Na dernisáž naváže přednáška autora výstavy Vojena Drlíka.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Brněnské divadlo sice hrálo v dějinách města vždy významnou roli, jeho osudy ale dosud známe jen z různých dílčích studií. O brněnském německém divadle to platí dvojnásob. Období takzvaného Protektorátu zůstávalo zatím úplně mimo pozornost badatelů.

Tato výstava je prvním pohledem na jeho činnost v temných válečných letech. Nelehký pokus autora výstavy Vojena Drlíka ukázat peripetie života v takzvaném Protektorátu na příkladu kulturní instituce, tradičně chápané jako jeden z klíčových pilířů německé existence uprostřed českého prostředí, se opírá o důkladnou rešerši dobového tisku a archivních materiálů.

Výstava se nachází ve foyer ve 3. patře Moravské zemské knihovny, Kounicova 65a, Brno. Dernisáž se uskuteční ve středu 27. září v 17.00 hodin, účastníky provede výstavou sám Vojen Drlík. Na ni v 18.00 hodin naváže přednáška autora výstavy, která se koná ve videokonferenční místnosti ve 4. poschodí.

PhDr. Vojen Drlík (73) je absolventem filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Pracoval jako dramaturg, překladatel a v letech 2004-2014 jako úspěšný budovatel Památníku písemnictví na Moravě se sídlem v Rajhradě, který prvních 10 let vedl. Za tuto práci získal koncem roku 2014 Cenu Jihomoravského kraje za obor literatura.

Reklama

Výběr článků

Načítám