Hlavní obsah

Výstava nabízí zajímavý pohled na některá místa západních Čech

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že některé zajímavé lokality nemusí být zachyceny pouze fotoaparátem, vypovídá nově zahájena výstava v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Vrtělová - Místo pro život - nová výstava v budově knihovny

Článek

Ve čtvrtek 22. ledna byla v budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje zahájena výstava s názvem Vrtělová – Místo pro život.

Jana Vrtělová, která se zúčastnila více než čtyřiceti výstav doma i v zahraničí, se výtvarnou tvorbou zabývá od dětských let.

„Výtvarná studia absolvovala soukromě u akademického malíře Jiřího Kovaříka a profesora Vysoké školy pedagogické v Praze Jiřího Patery… Od roku 1990 se profesionálně zabývá malbou, kresbou, prací s papírem a tvorbou dřevěných plastik,“ dočteme se na výstavě.

Výtvarnice v budově knihovny představuje několik svých obrazů, které jsou vhodným a citlivým způsobem rozděleny, a to především s ohledem na celkovou barevnou kompozici jednotlivých výtvorů.

Například obrazy Jarní očistná pouť, Podzimní barevná hra a Cesta do Jindřichovic „spojuje“ příjemná žlutá barva a její odstíny. Naopak u jiných zase převládají tmavší barvy, což však neznamená, že by se jednalo o ponurá a depresivní díla.

Další skupinu obrazů zase charakterizuje převládající zelená barva. Sem patří i obraz s názvem U Žinkov. Ten, kdo zná tuto část Plzeňska, se při pohledu na tento výtvor okamžitě přenese do této lokality, plné lesů a zeleně. Zatouží naslouchat letnímu vánku, který se zvolna prohání v korunách stromů, sednout si do trávy a jenom tak odpočívat a relaxovat.   

Malířka, která nás svými obrazy přivádí na Kralovicko, Chválenic, Šťáhlav, Klatov či do okolí Konstantinových Lázní, skvěle pracuje s barvami. Její dílo není křiklavé ani provokativní. Spíše vás uklidní a uvolní. Žádný stres, kvalt a chaos zde nenajdete.

Výstava potrvá do 21. února.          

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám