Hlavní obsah

Výstava na Špilberku přiblíží atmosféru dávných nedělních vycházek

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna připravilo v galerii v přízemí jižního křídla hradu Špilberk výstavu Nedělní korzo. Zachycuje společenský život v Brně od konce 18. století, kdy zde vznikly Lužánky, první veřejně přístupný městský park u nás.

Foto: Jiří Smutný

Hrad Špilberk (jižní křídlo je na snímku vlevo)

Článek

K neděli jako dni odpočinku pro naše předky tradičně patřila nejen účast na bohoslužbě a slavnostní oběd, ale i vycházka s rodinou nebo přáteli, často zakončená v některé z restaurací nebo kaváren. A právě atmosféru těchto procházek po oblíbených brněnských promenádách výstava nabízí.

K vidění budou dobové fotografie oblíbených míst, ulice, v nichž se procházeli Němci a jiné, využívané Čechy, dobová móda a módní doplňky, tabatěrky, dýmky, cvikry, rukavice a především soubor historických vycházkových holí brněnského sběratele, knihkupce, nakladatele a kavárníka Šimona Ryšavého.

Kurátorem výstavy je Pavel Košťál, vernisáž se uskuteční ve středu 22. února v 17.00 hodin. Výstava bude otevřena od 23. února do 21. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám