Hlavní obsah

Výstava fotografií na Kampě ukazuje, jak řádila před 15 lety povodeň v hlavním městě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vltava poklidně proudí pod pražskými mosty, pod Karlovým proplouvají výletní lodě, Kampou proudí davy návštěvníků, Čertovka poklidně teče k mlýnskému kolu. Před 15 lety tomu bylo jinak, metropole zápasila s obří povodní. Na Kampě je fotovýstava připomínající zkázu.

Foto: Vratislav Konečný

Fotky nepotřebují komentáře, byla to hrůza, naštěstí v metropoli bez obětí na životech

Článek

Několik desítek velkoformátových fotografií umístěných na komunikaci nedaleko Sovových mlýnů ukazuje, co se v Praze od 8. do 19. srpna 2002 dělo. Úvodní ujišťování státních orgánů o celkem malé vodě a minimálním ohrožení vystřídal vzápětí šok z valících se vod.

Některé snímky ukazují detaily, zatopené domy, stanice metra, zaplavené ulice, záběry z výšky připomínají rozsah škod. Zaplavené městské části Chuchle, Zbraslav, Lipence, Radotín, Troja, Lysolaje, Sedlec, mizící Karlín, spoušť v centru města. Kdo to zažil, tomu jde mráz po zádech i nyní.

Evakuovat se muselo 48 470 osob, škody byly vyčísleny na 30 miliard korun, z toho sedm na metru, kde bylo zaplaveno 18 stanic. Nejvíce postiženy byly Praha 7 a 8.

Text pod snímky je dvojjazyčný, takže připoutává pozornost i návštěvníků ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám