Hlavní obsah

Vysoko nad Libercem budou hnízdit dravci

Novinky, Jiří Částka

V sobotu 21. března proběhla v rámci výcviku dobrovolných hasičů instalace dvou budek pro dravce na 132,5 metru vysoký komín liberecké teplárny. Při té příležitosti se také podařilo udělat sérii unikátních pohledů na město tak, jak ho uvidí jeho budoucí opeření obyvatelé.

Foto: Jiří Částka

Příprava ptačích domovů na jejich dlouhou cestu vzhůru. foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

Článek

Před devátou hodinou ranní k areálu teplárny dorazilo hasičské auto dobrovolných hasičů z libereckého Růžodolu a družstvo lezců započalo nezbytné přípravy na dopravu sebe i potřebného vybavení až na vrchol komína.

Kromě samotných dvou kovových budek o hraně zhruba 50 cm bylo potřeba nahoru dostat také pytel keramzitu, který bude sloužit ptákům jako stelivo, a další potřebné vybavení pro instalaci a bezpečný pobyt celé jednotky vysoko nad zemí. Po nezbytných kontrolách jištění pak mohl první lezec vyrazit na druhý ochoz komína, který se nachází ve výšce zhruba 32 metrů a připravit tak bezpečně zajištěnou cestu dalším pěti členům týmu.

Po dosažení druhého patra na něj byl transportován veškerý materiál a následně se totéž opakovalo i na třetím a čtvrtém patře, kde bylo umístěno vždy po jedné budce.

Na výstup a provedení jištění až na vrchol bylo použito celkem sedm lan o délce 60 metrů a jedno lano délky 100 metrů. Vytahování břemen probíhalo ručně pomoci kladky s blokantem (lanové svěry, která zajišťovala břemeno proti nežádoucímu spouštění v průběhu vytahování). Lezci při výstupu používali k sebejištění lanové svěry a prusíky.

Celá akce byla provedena v rámci výcviku jednotky dobrovolných hasičů z Růžodolu I. v Liberci. Skupina lezců je mimo jiné také pravidelně cvičena a školena k provádění záchranných prací pomocí horolezecké techniky vytažením nebo spuštěním osob. V loňském roce provedli například výcvik v záchraně osob z podzemí ve štole v Jiřetíně pod jedlovou. Provádí také výcviky za pomocí vrtulníků a to na záchranu osob vyzvednutím z těžko dostupných míst.

Jako další specialitu jsou členové výjezdové jednotky vyškoleni také k provádění transportů břemen v podvěsu vrtulníku a díky speciálně na zakázku vyrobeným pytlům jsou schopni přepravovat v podvěsu pod vrtulníkem jakýkoliv materiál a břemena do hmotnosti 1200 kg.

Pro potřeby leteckého hašení si také nechali vyrobit speciální hasící vak, který pojme až 1000 litrů vody. Což je o 200 litrů vody více, než dosud používá letecká služba Policie ČR na hašení ve spolupráci s jednotkami požární ochrany. Tento vak je možné opakovaně používat a po naplnění vodou jej odnáší vrtulník na potřebné místo k provedení hašení.  

Ve dnech 15. a 16. května se bude jednotka hasičů z Růžodolu I. již tradičně účastnit Helicopter show v Hradci Králové, kde bude pokračovat ve výcviku lezců se zaměřením na záchranu osob pomoci vrtulníku. V rámci programu pro veřejnost budou také provádět ukázky hašení hořících automobilů, vyprošťování z havarovaných vozidel a také ukázky transportu břemen pod vrtulníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám