Hlavní obsah

Vysloužilé spotřebiče nahradí vstupenky na oblíbené turistické atrakce

Novinky, Marcela Zuzánková

Nový prázdninový projekt pro rodiny s dětmi připravil Zlínský kraj ve spolupráci s kolektivním systémem pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN.

Foto: Marcela Zuzánková
Článek

Každý, kdo navštíví ve vybraném termínu jednu z oblíbených turistických atrakcí a přinese s sebou vysloužilý drobný spotřebič, dostane vstupenku zdarma. Pro děti, a nejen pro ně, je navíc připraven program, ve kterém se formou pohádky dovědí vše o recyklaci starého elektra. Pohádku pak doprovází hry a soutěže tematicky zaměřené na sběr a zpracování starých elektrospotřebičů.

Obyvatelé Zlínského kraje byli v loňském roce v celorepublikovém srovnání třetími nejpilnějšími sběrači starého elektra. Každý ELEKTROWINu odevzdal k recyklaci přes 2,5 kilogramu spotřebičů.

„Drobným spotřebičem se rozumí například žehlička, holicí strojek, fén, topinkovač, rychlovarná konvice nebo fritovací hrnec,“ upřesnila Jana Káčerová, vedoucí oddělení technické ochrany prostředí a energetiky, odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje s tím, že vysbírané spotřebiče budou vždy po akci převezeny do nejbližšího sběrného dvora. Následně bude zajištěno jejich rozebrání a roztřídění na využitelné materiály.

Projekt se uskuteční v období od 10. do 23. srpna postupně na hradě Malenovice, v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě, na hradě Lukov a na zámku Vizovice.

Pohádkový příběh, se kterým se na památkách Zlínského kraje setkáte, nazvaný O zakleté Elektrolhotě aneb jak chytrý Janek řešení našel, uslyší děti od vypravěče v dobovém kostýmu, doprovázet jej budou veselé písničky a obrázky na papírové tabuli.

K umístění Zlínského kraje na české recyklační špičce přispívají i projekty, mezi kterými je Elektrolhota horkou novinkou. „Ve spolupráci se Zlínským krajem jej letos otestujeme a získané zkušenosti případně využijeme i v dalších krajích,“ konstatovala Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN.

Na Zlínsku loni odstartoval i další pilotní projekt společnosti ELEKTROWIN s názvem Vlak do stanice Recyklace. V témže roce pokračoval v Libereckém kraji, letos už se uskutečnil i v kraji Středočeském. 

Termíny jednotlivých akcí:

neděle 10. 8. 2014   –  hrad Malenovice od 10:00 do 16:00

středa 13. 8. 2014   –  Dřevěné městečko, Valašské Muzeum v přírodě od 10:00 do 17:00

sobota 16. 8. 2014   –  hrad Lukov od 10:00 do 16:00

sobota 23. 8. 2014   –  zámek Vizovice od 10:00 do 16:00

Reklama

Výběr článků

Načítám