Hlavní obsah

Vyšla kniha, která představuje známé i zapomenuté osobnosti z blízkosti Tomáše Bati

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny se objevila na knižním trhu novinka spisovatele Zdeňka Pokludy Baťovi muži. Jací byli lidé, kterými se Tomáš Baťa obklopoval? Příběhy 28 osobností jsou zachyceny právě v knize, která byla minulý týden pokřtěna ve zlínské Alternativě.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Obsahuje portréty nejbližších spolupracovníků Tomáše Bati, ředitelů, obchodníků a některých dalších zaměstnanců Baťových závodů, či známých umělců a jiných osobností tehdejšího Zlína, které stáli jakoby v pozadí, a přesto se významnou měrou podíleli na rozvoji této světové firmy.

„Čtenáři se zde dozví o osudech Dominika Čipery, Jana Antonína Baťi, Hugo Vavrečky, architektů Karfíka a Gahury, ale třeba i Blažka, Rojta, Ševčíka a dalších, ne už tak dobře známých osobností,“ uvedl autor Zdeněk Pokluda, který podklady ke své knize shromažďoval od pamětníků, z archivu i dobových brožur, které za socialismu vycházeli na Západě. Součástí knihy je i řada písemností, důležitých dokumentů a také fotografie, z nichž asi polovina nebyla dosud publikována.  

Zdeněk Pokluda na 170 stranách rozdělených do několika kapitol ukazuje osobnost Tomáše Bati, přibližuje vývoj firmy z hlediska proměn řízení nebo předkládá slovníček pojmů, které byly pro firmu typické.  

Knihu vydala ke svému 20. výročí společnost Kovárna VIVA, a. s., která sídlí v prostorách bývalého Baťova areálu a jako jediná dodnes vyrábí v budově, kde kovářské řemeslo přetrvalo od roku 1932 až do současnosti. Kniha tak vznikla na podnět spolumajitele firmy Čestmíra Vančury, aby poodhalila dosud málo známé skutečnosti kolem budování firmy Baťa.

„Chtěli jsme vzdát poctu Tomáši Baťovi, zakladateli, jeho spolupracovníkům, předkům našich slévačů, kovářů a strojařů a všech lidí práce a zdravého úsudku, kteří přinesli prospěch Zlínu a našemu kraji," řekl Vančura.  

Kniha je k dostání v knihkupectví Kanzelsberger na náměstí Míru a v Knihkupectví Svatava Nováčková ve Štefánikově ulici.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám