Hlavní obsah

Výročí republiky se v Pardubicích slavilo u pomníku TGM

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Klicpera

V Pardubicích u pomníku T. G. Masaryka na náměstí Legií se konala slavnost kladení věnců u příležitosti 99. výročí vzniku Československé republiky.

Foto: Jiří Klicpera

Zahájení slavnosti

Článek

Slavnosti se zúčastnili jak volení zástupci lidu, tak zástupci společenských institucí, spolků, armády jako významného činitele ve městě i v jeho historii a zástupci některých politických stran.

Projevy přednesli primátor Pardubic Ing. Martin Charvát, senátorka Jana Horká, poslanec dr. Marek Výborný a předseda Masarykovy společnosti Pardubice Dr. Jiří Kotyk. Všichni připomněli jak výročí vzniku republiky, tak úsilí T. G. Masaryka a jeho přátel a spolupracovníků, bez jejichž iniciativy by se naše samostatnost rodila mnohem, mnohem obtížněji.

Čestnou stráž u pomníku během slavnosti drželi tradičně pardubičtí skauti. Přihlíželo několik desítek občanů, kteří si výročí vzniku republiky přišli připomenout a v závěru slavnosti zazněla zpívaná hymna v podání VUS Pardubice. A byla podána velmi pěkně, občané se k nim přidali a přezpívali i druhou sloku a také následující hymnu slovenskou, protože přece jen náš stát vznikl před 99 lety společně jako Československá republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám