Hlavní obsah

Výrazové ztvárnění básně Zdechlina rozesmálo i porotu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 11. února proběhlo v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí oblastní kolo festivalu poezie Wolkrův Prostějov 2016 s rekordní účastí 28 recitátorů z řad studentů středních škol regionu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oblastní kolo festivalu poezie Wolkrův Prostějov se opět konalo v Ústí nad Orlicí.

Článek

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury ČR se ve dnech 14. - 18. června uskuteční v Prostějově 59. celostátní přehlídka uměleckého přednesu a divadla poezie pod názvem Wolkrův Prostějov. Účastníci této soutěže jsou nominováni z krajských kol a úspěšní recitátoři získají titul laureáta přehlídky Wolkrův Prostějov.

Posláním této akce je podpořit zájem pedagogů, studentů a široké veřejnosti o literaturu a její tvůrčí interpretaci a iniciovat další aktivity v oblasti uměleckého přednesu v jednotlivých regionech ČR.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí využilo této možnosti rozšíření zájmu o literaturu uskutečněním oblastní postupové přehlídky festivalu poezie pro krajské kolo Wolkrův Prostějov.

I když se zatím nepodařilo podchytit zájem široké veřejnosti, pozitivním přínosem bylo podstatné navýšení soutěžících, kdy proti 16 zúčastněným v roce 2015 se tentokrát představilo 28 recitátorů z řad studujících gymnázií a ZUŠ, což představuje školy, kde český jazyk je prestižním předmětem.

V soutěžním programu vystoupili studující pěti středních škol, a to po osmi z gymnázia Ústí nad Orlicí a Letohradu, sedm z Vysokého Mýta (jeden omluven), dva z České Třebové a dva ze ZUŠ P. Ebena Žamberk.

Účastníci soutěžili ve dvou věkových kategoriích - 15 - 17 let a 17 - 20 let, třetí možná kategorie od 20 let bez omezení věku obsazena nebyla. Sóloví recitátoři vystupovali podle pravidel pouze s jedním textem z poezie nebo prózy české či světové literatury formou uceleného textu, úryvku nebo montáže.

V jejich nápaditém podání tak zazněly výňatky z děl českých autorů jako např. Františka Hrubína, Josefa Kainara, Karla Čapka, veselé texty Jana Wericha, Jiřího Suchého a Ilji Hurníka, kde v Písni z jižních Čech zazněla i melodie Když se ten Tálinský rybník nahání.

Z cizích autorů zaujal především úryvek z básně Havran od Edgarda Allana Poa, Dámy s kaméliemi Alexandra Dumase ml., úryvek z knihy Williama Saroyana Tracyho Tygr a především závěrečné vystoupení i s pohybově výrazovým podáním básně Zdechlina (Les Épavos), za kterou byl francouzký básník Charles Baudelaire, první z řady tzv. prokletých básníků, soudně pronásledován.

Na základě hodnocení poroty ve složení Vít Roleček, student DAMU Praha, Jana Trojanová, herečka a moderátorka Českého rozhlasu Vltava, a Jindřiška Petrláková, učitelka speciální ZŠ Ústí nad Orlicí, bylo uděleno v 1. kategorii Štěpánce Duškové z Vysokého Mýta čestné uznání a čtyři postupová místa, a to Tereze Jakubcové z Ústí nad Orlicí, Veronice Stejskalové a Kláře Macháčkové z Letohradu a Tomáši Souradovi ze Žamberka.

V 2. kategorii bylo uděleno devět postupových míst, které získali Robin Štancl a Jan Mühlhansl z České Třebové, Dominik Bednář z Letohradu, Tereza Junková ze ZUŠ Žamberk a Petr Janota, Jiří Procházka, Matouš Pavlík, Nikola Honzová, Pavla Pelinková (všichni Ústí nad Orlicí).

Porota udělením 13 postupových míst do krajského kola WP, které se uskuteční 9. března v Pardubicích, poté ukončila oblastní soutěž rozborovým seminářem přednesených textů.

Reklama

Výběr článků

Načítám