Hlavní obsah

Vypůjčené knihy budou čtenáři vracet do biblioboxů

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 27. dubna mohou čtenáři začít vracet knížky, vypůjčené z městské knihovny v Mladé Boleslavi, do takzvaných biblioboxů. Knihovna v běžném režimu zatím fungovat nebude, nicméně vše se připravuje na to, aby bylo možné čtenářům vyhovět a zároveň je neohrozit.

Článek

„Pro ochranu zaměstnanců i návštěvníků je potřeba knihovnu připravit, tedy nejen vybavit ochrannými pomůckami, ale také přizpůsobit systém novým skutečnostem,” uvedl náměstek primátora Daniel Marek.

V omezeném provozu, tedy pouze pro vracení a vyzvednutí předem objednaných knih, by měla knihovna začít fungovat 5. května.

Zvýšená hygienická opatření budou platit i pro knihy, které čtenáři vrátí do biblioboxů. "Zaměstnanci knihy v ochranných rukavicích odečtou ze čtenářských kont, načtou na konto „karanténa“ a uloží do zvlášť určeného prostoru na dobu 7 dní," vysvětlil náměstek Marek.

Od prvního květnového pondělka pak budu moci lidé knihy vracet nejen do biblioschránky, ale také přímo v knihovně. Ovšem volný pohyb po knihovně ani čítárně zatím možný nebude. Knihy budou půjčovány pouze na základě předchozí online objednávky přes katalog knihovny.

V knihovně vzniknou dvě oddělená pracoviště: jedno na příjem vrácených knih a jedno na výdej objednaných knih. Cílem je zkrátit pobyt lidí v prostorách knihovny na minimum, tedy pouze na dobu vrácení či vyzvednutí objednaných knih, případně platby poplatků.

Vyzvednutí objednaných knih bude možné v úterý a ve čtvrtek. Doba od 8 do 10 hodin bude vyhrazena pro seniory, stejně jako je tomu v obchodech. Od 10 do 18 hodin pak bude fungovat pro ostatní čtenáře.

Vracení vypůjčených knih bude probíhat v pondělí, úterý, čtvrtek a v pátek, stejně jako u výpůjček bude čas od 8 do 10 hodin vyhrazen pro seniory, od 10 do 18 hodin pro ostatní.

Reklama

Výběr článků

Načítám