Hlavní obsah

Výpravu do historie Jenštejnského domu nabídne výstava berounského muzea

Novinky, Patrik Pařízek

Jak starý je měšťanský dům muzea? Kdo v historii ho obýval? Jak se v minulosti lišila práce se sbírkovými předměty od té dnešní? I další otázky zájemcům zodpoví výstava Muzea Českého krasu, která bude v Jenštejnském domě k vidění od 14. června do 21. září.

Foto: Patrik Pařízek

Část instalace vrátí návštěvníky i do dob nedávno minulých

Článek

Muzeum v Berouně reaguje touto výstavou a plánovanou muzejní nocí na dvě významné události. Od doby, kdy byla postavena budova místního muzea, totiž uplynulo 400 let a od doby založení muzea 120 let. A co by to byla za výročí, kdyby je muzejníci se vší parádou neoslavili.

Úvodní část výstavy je věnovaná stavebně historickému vývoji Jenštejnského domu, který existoval už mnohem dříve, než dokládá datace na mramorovém portálu. Důkazem nám jsou vyobrazení domu na nejstarších vedutách města Berouna, nálezy z místních archeologických výzkumů i zmínky v archivních materiálech. To vše je na výstavě k vidění společně s dobovými fotografiemi a pohlednicemi domu i jeho interiérů.

Výstava návštěvníky seznámí i s jeho některými obyvateli. V 19. století vlastnila dům židovská rodina Roubíčkových, která zde provozovala obchod se  železářským zbožím. Její osud se uzavřel za druhé světové války v koncentračním táboře. Po roce 1948 dům připadl státu, který zde železářství ponechal pod hlavičkou Kovomat n. p. V roce 1965 se do 1. patra domu přestěhovalo tehdejší berounské okresní muzeum.

Zatímco poslání muzea sbírat, uchovávat, dokumentovat, zpracovávat a prezentovat doklady přírody a lidské činnosti berounského regionu se léty nezměnilo, samotná muzejní práce prošla za tu dobu specifickým vývojem, v němž se zásadně odráželo politické i společenské smýšlení a svůj vliv měl i technický a hospodářský pokrok. V tomto historickém kontextu představí výstava muzejní sbírkotvornou, restaurátorskou, konzervátorskou, knihovnickou, výstavní, výzkumnou a pedagogickou činnost.

Věříme, že tato výstava nebude jen dalším dílkem poznání muzejní historie, ale také důstojnou oslavou práce minulých i současných pracovníků muzea.

Další informace na webu muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám