Hlavní obsah

Vsetínské Beskydy nabízejí běžkařský ráj - Beskydskou hornovsackou magistrálu

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Vsetínské Beskydy jsou jednou z kolébek turistiky na Moravě. Jejich krása podmanila i známého spisovatele Karla Jaromíra Erbena, který zde strávil nejeden den, staly se zamilovaným místem rodiny prezidenta Masaryka. Zdejší stráně a hřebeny pak jsou rájem turistiky na běžkách.

Foto: Igor Levč

Úprava běžkařských tratí rolbou ve Vsetínských Beskydech

Článek

Znalci a milovníci bílé stopy vědí, proč tomu tak je. Dokonale upravované stopy v krásné přírodě, neopakovatelné výhledy na masivy okolních hor, dobře dostupná nástupní místa – to je základní charakteristika sítě běžkařských tras Beskydské hornovsacké magistrály.

Hlavní hřeben Vsetínských Beskyd leží mezi údolími Vsetínské Bečvy a Rožnovské Bečvy. Běžkařské trasy jsou díky tomu snadno dostupné ze Vsetína, Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm, Horní Bečvy, Velkých Karlovic, ale i Valašské Bystřice. Odtud dokonce běžkaře na hřeben k chatě Búřov vyveze lyžařský vlek.

Nejoblíbenější trasou je hřebenová spojnice Vsackého Cábu, sedla Čarták pod magickou horou Soláněm a Třeštíku s rozhlednou Súkenická. Doporučit ale lze také okruhy vedené kolem Vsackého Cábu pro ty, kteří přijíždějí od Vsetína nebo trasy kolem Valašské Bystřice, na které je dobrý přístup od Rožnova pod Radhoštěm.

Místní podnikatelé, obce i horská služba již několik let spojují síly a trasy pro běžkaře upravují pravidelně několika speciálními rolbami. A to nejen hlavní hřeben, ale také řadu zajímavých okruhů. Celková délka technicky skvěle připravených tratí tak dosahuje téměř 140 kilometrů. Velká většina z nich leží v nadmořské výšce nad 800 metrů, což je zárukou dostatku sněhu.

Další možností pro běžkaře v regionu pak je mezinárodní trasa Beskydsko-javornické lyžařské běžecké magistrály spojující slovenský region Kysuce s moravskou stranou Javorníků. Velkou pozornost úpravě tras pro běžkaře věnují také ve Velkých Karlovicích, zde jsou desítky kilometrů upravovaných okruhů. V sobotu 21. února se zde uskuteční populární závod Karlovská padesátka, který je součástí seriálu SKI Tour.

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy pro turisty milující zimní přírodu Beskyd a Javorníků vydala přehlednou mapku upravovaných běžkařských tras. Ta je k dostání v informačních centrech ve Vsetíně, ve Zvonici Soláň, v Karolince, na Kohútce, ve Velkých Karlovicích, Valašském Meziříčí či Rožnově pod Radhoštěm.

Reklama

Výběr článků

Načítám