Hlavní obsah

Vsetín opět ožije folklorním festivalem

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec je od svého prvního ročníku pořádán ve dvouletých intervalech. Rok 2014 je tudíž 8. ročníkem konání festivalu, který bude ve Vsetíně probíhat od 26. do 29. června a ponese jednotící podtitul známé valašské písně „My sme Valaši, jedna rodina…“.

Foto: Bedřich Randýsek

Soubor valašských písní a tanců Jasénka

Článek

Čtyřdenní slavnosti folkloru, lidových tradic a umění se pravidelně účastní jak zahraniční, tak české a domácí vsetínské soubory, cimbálové a dechové muziky, které se v průběhu festivalu prezentují v samostatných i komponovaných programových blocích.

Novinkou tohoto ročníku je změna lokace veškerého festivalového dění do prostor Panské zahrady. Využito však bude i Dolní náměstí, kde v sobotu bude vyhrávat havířská dechová kapela z partnerského města Bytom a ve večerních hodinách se mohou návštěvníci těšit na letní kino. 

V rámci čtyřdenního festivalového programu se kromě domácích folklorních souborů – Jasénky, Vsacanu a Kotáru představí řada dalších souborů z Valašska a chybět nebudou ani hosté ze zahraničí. Své národní písně a tance přijedou prezentovat soubory z latinskoamerické Kostariky, Chorvatska, sousedního Slovenska, Polska a Maďarska.

Na čtvrtek 26. června od 19.00 hodin se rozhodli pořadatelé festivalu uspořádat jako entrée letošního ročníku ve velkém sále DK Vsetín slavnostní koncert s názvem Pocta Jarmile Šulákové, věnovaný této legendární valašské zpěvačce u příležitosti jejich 85. narozenin.

 Pořad, sledující chronologickou linii uměleckého vývoje osobnosti a repertoáru zpěvačky Jarmily Šulákové, připomene hlavní mezníky a setkání v jejím osobním životě a pěvecké kariéře. Za doprovodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) zazpívají paní Šulákové a písničkou či vzpomínkou jí pogratulují její přátelé, souputníci, následníci, mezi kterými nebude chybět Josef Laža, Zdeňka Straškrabová, Stanislav Tomanec, Vlasta Grycová, Pavel Ptáček, Jan a Liselotte Rokytovi, Jan Zaviačič a spousta dalších.

Páteční slavnostní zahájení festivalu proběhne v 18.00 hodin v Panské zahradě za účasti vsetínských a zahraničních souborů. Sobotní a nedělní dopoledne bude hravé, naučné a věnované dětem. Nabídne návštěvníkům rozmanité aktivity od zahánění ovcí, ukázek řemesel, loutkového divadélka, školičky tance až po pečení berana.

Neodmyslitelnou součástí programové skladby festivalu je již tradiční dopolední pořad dětských souborů s názvem „Vsetínský krpeček“, slavnostní roztančený průvod městem a soutěž o nejlepšího tanečníka valašského odzemku „Cena města Vsetína – Memoriál Dušana Růžičky“. Ta bude v letošním roce nově rozdělena do dvou dnů.

Příznivci folkloru, lidových tradic a krás Valašska by si rozhodně neměli nechat ujít hlavní sobotní komponovaný program vzdávající hold národopisnému regionu Valašsko, v němž se budou prezentovat soubory z různých koutů Valašska od Rožnova po Rusavu s názvem „Valašsko moje, zdrávo buď“, který byl v roce 2011 získal hlavní ocenění Laureát MFF Strážnice za nejlepší pořad festivalu.

Na sobotu a neděli bude v Panské zahradě pro festivalové návštěvníky také připraven lidový jarmark, občerstvovací zóna a další aktivity k vyžití.

V případě dlouhodobě nepříznivého počasí by byly programy přesunuty do prostor Domu kultury Vsetín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám