Hlavní obsah

Všechny chmury o Silvestru rychle zmizely

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý 31. prosince se vydaly desítky turistů, milovníků přírody a dobré zábavy na setkání ve Strážném, aby bylo stmeleno vzájemné přátelství a zapomenuto vše zlé roku 2019.

Foto: Ing. Ján Bajus

Dnes žádné starosti, jen veselé písničky budou přírodou znít.

Článek

Král je mrtev, ať žije král! (Le Roi est mort, vive le Roi) - je proslulá tradiční fráze pronášená v souvislosti se jmenování nového panovníka. Obdobně poslední tajné slzy s končící vládou roku 2019 ve skutečnosti vítaly nástup začínajícího nového roku 2020.

I s předstíranou radostí bylo možné v tvářích účastníků vyčíst zamyšlení nad tím, co bylo a obavy z toho, co bude. Leckterá ruka starší generace s nostalgií potají stiskla zbývající články metru uloženého hluboko v kapse. Ovšem Silvestr znamená zapomenout na všechny starosti, a proto účastníci přinesli s sebou hudební nástroje, aby setkání převedli na radostnou notu. Nechyběla ani basa, která dotvrdila nejen muziku, ale i obětavé úsilí hudebníků o všeobecné veselí.

Programovým cílem výšlapu na Strážné, vzdálené 15 kilometrů od Lanškrouna na pomezí Orlických hor a Zábřežské vrchoviny v nadmořské výšce 584 metrů, bylo setkání s přáteli a kamarády, popřát si do nového roku, zazpívat si a pevné zdraví příštích 366 dnů prověřit důkladnou procházkou.

Protože byl výlet pojat jako hvězdicový, účastníci podle místa svého trvalého pobytu absolvovali 7 až 20 kilometrů. K atraktivnosti prostředí přispěly rozsáhlé okolní lesy, kde v přírodním dómu s klenbou hvězd na táboráčku opečený buřt chutnal obzvlášť znamenitě.

Ozvěna veselých melodií byla poslední tečkou akcí končícího roku. Jejich zhodnocení uskutečnili přátelé vody, hor, cyklistiky, lyží již v neděli 29. prosince, kdy vodák od Tiché Orlice "Skalda" alias MUDr. Ladislav Skalický zorganizoval akci formou přátelské šestnáctikilometrové procházky okolím města Ústí nad Orlicí a České Třebové.

Na závěr v pohodlí hospůdky byla promítnuta videa a několik stovek fotografií z aktivit roku 2019 a hlavně předložen návrh plánu akcí na rok 2020: rafty v Tatrách, trip do Albánie, o prvním květnovém víkendu splutí Divoké Orlice a vyčištění Tiché Orlice, jejíž nespoutaná krása stále nepochopitelně láká k ukládání různého odpadu.

Se zpáteční cestou domů osvícenou sporými paprsky zapadajícího slunce tak skončila jedna éra lidského života s nadějí na další i lepší běh osudu. Vzájemné přání všeho nejlepšího bylo příjemnou představou novoročního snu.

Reklama

Výběr článků

Načítám