Hlavní obsah

Vrtulníky se definitivně rozloučily s Přerovem

Novinky, Leona Roháčková

Posledních devět strojů Mi – 171š odletělo v úterý z přerovského letiště do Náměště nad Oslavou a definitivně tak ukončilo devatenáctileté působení pilotů 23. základny vrtulníkového letectva E. Beneše. Základna bude zrušena 31. prosince 2013.

Foto: letisteprerov.eu/
Článek

Když se vrtulníky naposledy vznesly nad městem a zakroužily nad přilehlými vesnicemi, místní se netajili dojetím. Vrtulníkáři byli pro Přerovsko nejen symbolem síly, ale i pomoci třeba při povodních.

Lidé byli pyšní na piloty, kteří se vraceli s tituly z prestižních setkání tygřích letek, či ze zahraničních misí v Kosovu a Afghánistánu. Pro řadu z nich to bylo rozloučení s kusem života, jako pro Jiřího Hrabala, který léta pracoval v leteckých dílnách: "Co k tomu chcete říct, prostě jsou to roky, na které se nedá zapomenout."

Piloti všech devíti vrtulníků se rozloučili s Přerovem i přilehlými obcemi průletem ve výšce 150 metrů, aby tak symbolicky dali sbohem krajině, nad kterou kroužili bezmála dvacet let. 

O zrušení přerovské vrtulníkové základny rozhodla z úsporných důvodů minulá vláda. Od začátku letošního roku se stěhovala technika do Náměště, skladů a k jiným útvarům. Od října přebírá celý areál státní podnik Letecké opravárenské závody Malešice (LOM). Prvního října bude vypnuta řídící věž a vojenského letiště definitivně skončí. Základna bude zrušena 31. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám