Hlavní obsah

Vosková batika, obrazy, šperky a keramika - to je výstava A + A v lapidáriu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě Aleny – Vondřejcová a Thérová – vystavují svoji tvorbu v zajímavých prostorách lapidária v Dobrušce. Výstava nazvaná symbolicky A + A představuje obrazy a voskové batiky Aleny Vondřejcové, zároveň také keramiku a šperky Aleny Thérové.

Foto: Dana Ehlová

Pohled do lapidária v Dobrušce, kde je nová výstava nazvaná A+A

Článek

Slavnostní vernisáž za účasti velkého množství přátel a kolegů obou autorek i příznivců výtvarného umění se uskutečnila 4. září v podvečer. Obě Aleny na ní osobitým způsobem představil manžel jedné z nich – Josef Thér, který zároveň zahrál na svůj oblíbený nástroj, jímž je bezpochyby fujara.          

Alena Vondřejcová pochází z Českomoravské vysočiny a žije v Chotči u Pardubic. V posledních letech začala experimentovat s prastarou technikou voskové batiky, kterou si osobitým způsobem přizpůsobila a která téměř 20 let v její tvorbě dominovala. Na obrazech jsou častými náměty duchové, andílci nebo ďáblíci. Její batiky s figurálními náměty z 90. let jsou vesměs velkých rozměrů. Na přelomu tisíciletí se pak vrátila zpět k olejomalbě a soustředila se na náměty o proměně přírody. Charakteristickou pro její tvorbu je poetika, kresebná zručnost a cit pro barvu. 

Alena Thérová, rodačka Opočna, strávila celý život v Novém Městě nad Metují. Tam je členkou skupiny neprofesionálních výtvarníků, s níž se zúčastnila mnoha výstav. Nejraději si „hraje“ s keramickou hlínou, postupně se naučila technikám smaltu a tifany, které uplatňuje zejména při výrobě šperků.  

Výstava A + A je v dobrušském lapidáriu přístupná každý všední den v provozní době Městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám