Hlavní obsah

Vnitroblok v Nerudově ulici v centru Bohumína má novou podobu

Novinky, Lucie Balcarová

Vnitroblok v Nerudově ulici, který leží v centru Bohumína mezi hřbitovem a Šunychelskou ulicí a zabírá plochu asi 1,3 hektaru, má zcela jinou podobu. Přestavba přišla na deset a půl miliónu korun, 85 procent z toho pokryla dotace.

Foto: Pavel Čempěl

Nové chodníky.

Článek

Nejprve se ve vnitrobloku s deseti domy uskutečnily výkopy pro teplovod, pak proběhly přestavby v bytech, kde se budovalo ústřední topení, a nakonec došlo na kompletní proměnu celého dvora.

Jednou z nejzásadnějších změn bylo vybudování nové silnice. Vyrostla mezi domy a napojila se na stávající příjezdovou ulici u hřbitova. Na rozdíl od ní je ale nová cesta jednosměrná.

„Vznikl tak okruh, průjezd mezi domy, aby se motoristé dostali k parkovacím místům. Parkovací místa vznikla i u hřbitova a také mezi domy tak, aby v lokalitě, kde žije téměř 200 domácností, bylo kde zaparkovat,“ vysvětlila Hana Kaspřáková z odboru rozvoje a investic s tím, že projektanti se snažili využít každé vhodné místo, menší parkoviště vyrostlo třeba i u hřbitovní brány. Dohromady jich v celé lokalitě přibylo pětapadesát, čtyři z nich pro invalidy.

V rámci přestavby vnitrobloku vznikl prostor i pro separační kontejnery, přibylo veřejné osvětlení i chodníky. Ty vznikly podle severského modelu, kdy se neprojektuje od stolu, ale na místě se zmapovaly vyšlapané stezky, kudy jsou lidé zvyklí chodit, a na jejich místě pak vyrostly regulérní chodníky.

Mezi nimi, uprostřed celé lokality, se našlo místo i pro nejmenší a vzniklo tady dětské hřiště. To disponuje moderními prvky a unikátní podlahou. Celou plochu pokrývají speciální červené kostky z materiálu na bázi pryže. Jsou odolné, ale přitom měkké, takže tlumí pády dovádějících dětí. V lokalitě díky regeneraci přibyla i zeleň, a to téměř čtyřicet listnatých stromů a přes třicet listnatých keřů.

„Snažíme se, aby se lidem v Bohumíně dobře bydlelo. Vyměnili jsme ve všech městských bytech plastová okna, budeme zateplovat všechny věžové domy a díky napojení na teplovod mají nájemníci levnější teplo. Ke kultuře bydlení patří i okolí domů, proto jsme rádi, že díky evropským dotacím můžeme veřejná prostranství vylepšovat,“ doplnil starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že vloni se podařilo tímto způsobem proměnit hned pět lokalit v centru města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám