Hlavní obsah

Vladimír Mišík opět potěší vsetínské publikum svými největšími hity

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární rockový zpěvák Vladimír Mišík zavítá za doprovodu kapely ETC..., se kterou spolupracuje od roku 1974 až do dnešních dnů, do malého sálu vsetínského domu kultury, kde v úterý 25. února od 19.00 hodin společně zahrají.

Foto: Naďa Murmaková

Vladimír Mišík

Článek

Vladimír Mišík, český rockový zpěvák, skladatel a textař, je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí.

Již na barrandovském truhlářském učilišti založil skupinu Uragán, ve které hrával na bicí. Po krátké epizodě u Komet, kde se seznámil s Radimem Hladíkem, spoluzakládal jednu z nejslavnějších českých kapel 60. let Matadors, v jejichž čele se začal hudbou zabývat profesionálně.

Dále prošel Orchestrem Karla Duby, založil první vlastní kapelu New Force, která se ale záhy rozpadla. Posléze byl krátkodobě angažován jako sólový kytarista v George & Beatovens.

V zimě roku 1968 s bývalým kolegou z Komet a Matadors, kytaristou Radimem Hladíkem, založil Blue Effect. S ním se Mišík prezentoval na první dlouhohrající desce Meditace. Po jejím vydání byl ze souboru vyhozen, vzápětí byl však pozván do další slavné kapely tehdejší doby, Flamenga.

S ním natočil Vladimír Mišík dodnes nesmrtelné album Kuře v hodinkách na texty Josefa Kainara. Dříve než album stačilo vyjít, Flamengo se rozpadlo a Mišík založil epizodní soubor Formace. V roce 1974 založil kapelu ETC..., se kterou – přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech – koncertuje dodnes. Zároveň příležitostně koncertoval s Vladimírem Mertou a Janem Hrubým ve folkrockové akustičtější formaci Čunderground (ČDG).

V rozmezí let 1976 – 2004 vydal Vladimír Mišík s ETC... deset řadových alb, několik dalších kompilací a podílel se na několika vedlejších projektech. Mnohé Mišíkovy písně, často na texty známých českých básníků (Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Dědeček ad.), doslova zlidověly a jsou ozdobami „kytarových večírků“ několika generací.

Předprodej vstupenek probíhá od 10. února v kině Vatra. Více informací naleznete na www.dkvsetin.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám