Hlavní obsah

Vítkovická nemocnice otevřela novou urogynekologickou ambulanci

Novinky, Radka Miloševská

Novou urogynekologickou ambulanci otevřela tento týden Vítkovická nemocnice v Ostravě. Nové pracoviště je určeno ženám trpícím inkontinencí i jinými potížemi močového ústrojí, ale i pacientkám, které trápí sestup ženských pohlavních orgánů.

Foto: archiv nemocnice

Novou urogynekologickou ambulanci otevřela tento týden Vítkovická nemocnice v Ostravě.

Článek

Nová ambulance bude k dispozici prozatím dva dny v týdnu v pondělí a ve středu a pacientky si budou moci vybrat, zda chtějí být objednány k lékaři či lékařce. Aktuálně může nové pracoviště nabídnout velmi krátké objednací termíny v řádu několika dní.

Cílem otevření nového pracoviště bylo poskytnout ženám komplexní péči pod „jednou střechou“ Vítkovické nemocnice. „Naše porodnice je největší soukromou porodnicí v Česku, ročně provedeme více než 1500 porodů. Vysoce specializovanou péči poskytuje také gynekologické pracoviště, kdy ročně provedeme téměř 400 gynekologických operací. A nyní péči rozšiřujeme také v oblasti urogynekologie,“ uvádí primářka gynekologicko-porodnického oddělení Vítkovické nemocnice Ivana Lukáčová.

Urogynekologie se zabývá diagnostikou a léčbou poruch udržení moče a procesu močení u žen, také léčbou defektů statiky pánevního dna, tedy stavů, kdy dojde k sestupu poševních stěn a dělohy.

Urogynekologické potíže trápí ženy všech věkových kategorií. „Poprvé se s těmito problémy ženy setkávají obvykle po těžším nebo táhnoucím se spontánním porodu. Pokud ale únik moči přetrvává i po šestinedělí, nebo pokud v pozdějším fertilním věku na sobě žena pozoruje častější infekce močových cest nebo močení na etapy, kterými dříve netrpěla, je to signál vyhledat odborného lékaře,“ uvádí primářka Lukáčová s tím, že k objednání do urogynekologické ambulance není potřeba žádanky od praktického lékaře či obvodního gynekologa.

Urogynekologická ambulance poskytne ženám správnou diagnostiku inkontinence moči, a to pomocí ultrazvuku, urodynamického přístroje, nebo také diagnostické cystoskopie. „Správné určení typu a stupně inkontinence je při léčbě zcela zásadní. Ne každý typ inkontinence je totiž vhodné léčit operací. Navíc, pokud žena ještě plánuje znovu otěhotnět, pak se operativní zákrok ani nedoporučuje,“ říká Ivana Lukáčová.

V ambulanci stanoví každé pacientce na míru co nejefektivnější terapii, a to rovněž ve spolupráci s rehabilitačním oddělením nemocnice. V řadě případů je totiž vhodnější terapie medikamenty nebo pomocí rehabilitačního cvičení.

„Pokud ale bude nejvhodnějším řešením operační zákrok, tak ženy budou moci operaci absolvovat také v naší nemocnici. Do budoucna plánujeme operativu postupně rozšiřovat, například o laparoskopické zákroky výhřezů ženských orgánů, které se dosud řešily klasickou operací,“ prozrazuje plány do budoucna primářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám