Hlavní obsah

Vítězný tým středoškoláků z gymnázia v Hejčíně zaujal s hlídačem platnosti dokladů

Novinky, Šárka Štveráková

Letošní ročník soutěže IT Hackathon Junior, který pořádá olomoucká společnost Tesco SW, vyhrál tým středoškoláků z Gymnázia Hejčín. Odbornou porotu zaujal jejich návrh řešení aplikace, která kontroluje konec platnosti osobních dokladů, pomáhá lidem ušetřit na pokutách či nepříjemnostech na úřadech.

Foto: Šárka Štveráková

Studenti při tvorbě své finálové prezentace

Článek

Soutěže se zúčastnilo sedm týmů ze středních škol v olomouckém regionu. Jejich cílem bylo navrhnout využití veřejně přístupných dat ke zlepšení života obyvatel Olomouckého kraje. O vítězných návrzích rozhodovala porota složena ze zástupců Krajského úřadu Olomouckého kraje, Moravské vysoké školy Olomouc a ICT společnosti Tesco SW.

„Všechny týmy přinesly skvělé nápady. Nejvíce se nám líbil tým z Gymnázia Hejčín, jejichž návrh se nám jeví jako nejlépe realizovatelný a přínosný pro všechny občany Olomouckého kraje. I z mého pohledu zástupce krajského úřadu je prospěšné, aby občané měli své osobní doklady v pořádku,“ uvedl Mgr. Jiří Šafránek, vedoucí odboru informačních technologií.

Na druhém místě se umístil tým Under Pressure z VOŠ a SPŠE Olomouc. Ti navrhli aplikaci, díky které by bylo možné ohlašovat veřejná místa v Olomouckém kraji vhodná rekonstrukci či opravě a veřejným hlasováním určovat prioritu realizace oprav.

Třetí místo obsadili Baránci taktéž z VOŠ a SPŠE Olomouc s aplikací pro efektivní využití volného času. Aplikace podle osobního zájmu nabídne uživateli vhodný program i s doprovodnými informacemi.

„V dnešní době vzniká velké množství dat a informačních technologií. Problém je však v jejich využití. Podívali jsme se na otevřená data ve veřejné správě a nalezení způsobů, jak by nám tato data mohla být co nejvíc užitečná. Vítězem se stal tým středoškoláků s nejlepším nápadem, jak tato otevřená data využít. Vítězný tým také dokázal svůj nápad při prezentaci výborně „prodat“. Věříme, že letošní akce byla pozitivním startem pro budoucí ročníky,“ uvedla za organizující tým Bc. Tereza Polišenská.

Akce byla pořádána pod záštitou náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro oblast školství Ladislava Hynka a za podpory hlavních partnerů Moravské vysoké školy Olomouc (MVŠO), neziskové organizace BEACPP4OK a Olomouckého kraje. Dalšími partnery akce byly VOŠ a SPŠE Olomouc, Gymnázium Hejčín, organizace Vzdělávání 21 a spolek Otevřeno, z. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám