Hlavní obsah

Vítání jara na Stanici techniků v Podbabě

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 24. března se na Stanici techniků v dejvické Podbabě v Praze rozloučili se zimou v duchu lidových tradic. Od jedné hodiny odpolední zde probíhala akce Vynášení Morany aneb Vítání jara, která byla spojena s velikonočními dílnami.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Program probíhal jak venku, tak uvnitř budovy Stanice techniků. Venku si děti mohly uplést pomlázku, zahrát si mini curling nebo hru rollers, připraven byl i stánek s občerstvením. ICM při DDM hl. m. Prahy mělo na akci svůj Infostan, kde se rozdávaly letáčky a hlavně zde příchozí dostávali informace o programu akce.

Uvnitř budovy probíhal drumbenový workshop, kde si děti zkusily zabubnovat, rodiče se pak těšili na vystoupení dětí, které už naše DDM navštěvují, v představení O snu, který se nechtěl zdát.  Nejen pro malé holčičky bylo připraveno pečení perníčků, dále si mohli všichni zájemci vyrobit velikonoční věneček, mávátko nebo jinou jarní dekoraci.

Oblíbené je vždy sázení osení, které se pak doma krásně zazelená. Kdo chtěl, mohl si dokonce vyzdobit květináč, do kterého následně osení zasadil. Spíše pro kluky pak byla připravena autodráha, na které si spolu rádi zazávodili, ti menší si mohli zase postavit něco z lega. Na každého bylo v sobotu pamatováno. Během celého odpoledne se vyráběla Morana, smrtka, jejíž upálení a následné vhození do vody symbolizuje konec zimy a příchod jara.

Ke každé akci pro děti patří pohádka, ta sobotní se jmenovala Legenda o hořícím peří a předvedl ji soubor Theatro Comico.

Ve čtyři hodiny se všichni účastníci shromáždili před Infostanem a vyrazili v průvodu, v jehož čele se nesla Morana, do Stromovky. Jedinou zastávkou průvodu byla čistírna odpadních vod v Bubenči, kde se zapálily připravené louče a poté se ve Stromovce vhodila Morana do Vltavy. Závěr sobotního odpoledne patřil ještě vystoupení Fireshow Ference Triska.

Přestože počasí nebylo v sobotu ještě úplně jarní, akce se zúčastnilo velké množství dětí se svými rodiči a všichni společně prožili příjemné skorojarní odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám