Článek
Ještě před otevřením sklepů nechyběly tradiční zabijačkové speciality v prostoru u sokolovny, kde bylo třeba zakoupit vstupenku a vybavit se degustační skleničkou, bílým páskem na ruku a zelenou taštičkou s vinným lístkem na krku.
A pak už nic nebránilo zahájit doslova túru po otevřených vinných sklepích, kterých bylo tentokrát neuvěřitelných dvacet dva. K dobré orientaci sloužila návštěvníků mapa s vyznačenými sklepy. Ti, kterým se zdály být vzdálenosti mezi některými sklípky příliš velké, mohli k přesunu využít místní dopravu. Vín na ochutnávku bylo připraveno opravdu hodně, a tak je také potřeba nezapomenout na dobrý základ v žaludku, kterým se určitě stala do růžova upečená svatomartinská husa s knedlíkem a zelím.
Velkopavlovičtí vinaři svým hostům pokaždé víno nejen nalévají, ale také jim prozradí, která odrůda je v tomto ročníku, ale i v těch minulých, ta, bez níž se nelze z jižní Moravy vrátit domů. Při jejich vypravování si každý musí uvědomit, s jakou láskou se o své vinice denně starají i jakou radost jim kvalitní vína přinášejí, a vděční posluchači a milovníci moravských vín, kteří tentokrát přijeli, jak bylo možno odposlechnout, nejen z mnoha regionů Čech, ale také ze Slovenska nebo Německa, jsou pro ně určitě jedním z hnacích motorů pro další práci. Mince „přilepená“ na strop či stěnu sklepu je pak jasným slibem návštěvníků Svatomartinských otevřených sklepů, že i příští rok se opět do Velkých Pavlovic za vínem a vinaři vrátí.
Je už ve Velkých Pavlovicích tradicí, že uzavřením sklepů tato akce nekončí. Večerní pokračování při besedě u cimbálu s další ochutnávkou mělo letos tu zvláštnost, že o půlnoci velkopavlovičtí vinaři slavnostně otevřeli svatomartinská vína ročníku 2012, a tak ti, kdo letos do Velkých Pavlovic přijeli, byli mezi prvními v ČR, kteří svatomartinská vína ochutnali.