Hlavní obsah

Vikingové z Bad Bernecku na několik hodin dobyli habartovské kulturní středisko

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř čtyři roky funguje partnerská spolupráce mezi Habartovem a bavorským městečkem Bad Berneck. Asi nejúspěšnější a dnes již tradiční akcí je společné kulturní setkání, kdy do Habartova zavítají členové badberneckého masopustního spolku spolu se svým neotřelým vystoupením.

Foto: Aleš Plevka

Na úvod došlo starostové J.Zinnert a Ivo Zemek setkání krátce oficiálně zahájili. Vikingové oblečeni ve svých uniformách,v popředí princ s princeznou.

Článek

To letošní se uskutečnilo v neděli 20. ledna, kdy se Městské kulturní středisko v Habartově zaplnilo více než čtyřiceti Vikingy.

Osazenstvo bylo doplněno o několik desítek diváků, kteří se převážně rekrutovali z místního sdružení seniorů, a v neposlední řadě zde byly v hojném počtu zastoupeny děti z habartovské umělecké školy, které se již podruhé na celém programu aktivně podílely. Tím pádem se publikum rozrostlo i o jejich rodiče, a tak se v prostorách MKS Habartov nacházelo jistě mnoho přes sto diváků.

Setkání odstartovalo okolo půl třetí, kdy do sálu napochodovali všichni němečtí přátelé ve svých spolkových uniformách. Provázel je zvuk dvou harmonik, jejichž hra vyplňovala pauzy mezi jednotlivými bloky programu. Začalo se několika oficialitami, kdy starostové obou měst Ivo Zemek a Jürgen Zinnert vyjádřili potěšení z toho, že se opět po roce toto setkání mohlo uskutečnit. Všem přítomným byl také představen nový pár prince s princeznou, který bude masopustnímu reji vládnout po dva roky.

Vystoupení bylo rozděleno do tří bloků. První začal v 15.15 a poslední číslo uzavřelo celé zábavné odpoledne až v 19.15 hodin. Během oněch tří částí se na pódiu vystřídalo několik desítek účinkujících a nutno dodat, že program byl velmi pestrý. Velmi k tomu přispěla i čísla domácí, která se zdála o něco lépe zvládnutá než při předchozím setkání. Svědčí o tom možná i fakt, že pro příští rok si naše děti vysloužily pozvání do Bad Bernecku na hlavní část karnevalového vystoupení a pokud minimálně zopakují to, co předvedly v neděli, určitě i v Německu sklidí zasloužený úspěch.

A co že bylo na pódiu vidět? V podání Vikingů se jednalo především o čísla taneční, která nepostrádala vtip a nadsázku. Navíc byla podpořena i skvělými kostýmy a jinými báječnými doplňky a rekvizitami. Nechyběla princeznovská garda (obdoba našich mažoretek), zlatá děvčata a čísla tzv. mužského a ženského baletu. Motivem pro jejich vystoupení se staly tentokráte úspěchy M. Schummachera v F1, africká vesnice a ekonomické potíže v Řecku.

Domácí účinkující se prezentovali také scénickým či moderním tancem, ale nechyběla ani hra na hudební nástroje a zpěv. Se zpěvem habartovským žákům vypomohli i jejich kamarádi z pěveckého kroužku v Krajkové, kde se nachází i pobočka habartovské ZUŠ. Na pódiu se vystřídali absolutní caparti navštěvující ještě mateřskou školku, žáci školou povinní i jejich umělečtí pedagogové. Všechna čísla se náramně povedla - jmenujme např. tanec na motivy pohádky Mrazík, taneční číslo Panenka či hru na kytaru a trubku v podání dvojice učitelů.

Myslím si, že celé odpoledne a podvečer se vyvedlo na podtrženou jedničku. Po skončení programu zbyl ještě čas na asi hodinové posezení a pak již němečtí přátelé zamířili zpět k domovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám