Hlavní obsah

Viadukt podstatně změnil okolí Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavba nového nádraží v Ústí nad Orlicí si vyžádala i změnu spojení s centrem města jak pro pěší, tak pro automobilovou dopravu. Od listopadu byla uvedena do provozu i nadúrovňová komunikace spojující město s nádražím a Kerharticemi.

Foto: Stanislava Dvořáková

I když veškeré stavební práce budou ukončeny na jaře roku 2015, silniční viadukt byl již uveden do provozu.

Článek

Zrušením železničního přejezdu před bývalým nádražím, na který navazovala silnice do Kerhartic, se zkomplikovala a prodloužila cesta do této části města, zejména pro pěší. Spojení bylo proto zajištěno za Mendrikem provizorní stezkou vedoucí staveništěm po níže položené louce.

Tato situace byla vyřešena výstavbou silniční estakády od města do Kerhartic a k přednádraží. Od listopadu slouží automobilové dopravě nový silniční převaděč, vedoucí od Mendriku k Hrádku, kdy za posledním stavením je odbočka doprava po viaduktu, který překlenuje bývalé údolí Královky. Na jeho konci je další odbočka doprava, která vede na parkoviště a dále k nové budově nádraží.

I na pěší bylo pamatováno vybudováním na viaduktu odděleného chodníku s osvětlením a bezbariérovými přístupy, který navazuje na chodník původní silnice do Kerhartic.

Praktická stránka výstavby pak přinesla i podstatnou změnu přírodního okolí. Procházka po chodníku viaduktu se stala ukázkou kontrastu moderní architektury se stávající přírodou. Při pohledu do dálky lze sledovat obloukový most železničního koridoru s panoramatem města, při pohledu dolů postupující práce na louce v pozadí s korytem Třebovky a jejího soutoku s Tichou Orlicí, jejíž koryto čeká také nová úprava.

Jen značná řada stromů a keřů padla za oběť této technice - nově vysázené stromky opět zkrášlí krajinu až po letech.

Přesto všechny tyto neobvyklé změny jsou pro obyvatele města lákavým poznáním současného vzhledu okolí a staly se cílem četných vycházek.

Reklama

Výběr článků

Načítám