Hlavní obsah

Veteráni značky Tatra se setkají na hradě Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava vozů Tatra - Rally veteránů se v pátek 18. května od 11 do 13.30 hodin uskuteční na dolním nádvoří hradu Křivoklát a na příjezdové cestě. Vozy se zde zastaví na cestě ze zámku Zbiroh, kde mají plánované setkání od 17. do 20. května.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Na hradě Křivoklát se zastaví zhruba čtyři desítky historických automobilů v rámci XXXV. Setkání vozů Tatra - Rally veteránů. Vozy zde bude možné spatřit na dolním nádvoří hradu a na příjezdové cestě od 11 do 13.30 hodin. Přihlášeny jsou vozy už od počátku výroby před rokem 1930 až do roku 1981 (s mezinárodní účastí).

"Bude tu 40 až 50 vozidel na dolním nádvoří a na příjezdové cestě, nejstarší budou vozy vyrobené před rokem 1930. Pro veřejnost je možnost prohlédnout si vozidla na nádvoří. Posádky zde absolvují prohlídku hradu, soutěž v lukostřelbě a občerstvení," uvedl kastelán Luděk Frencl.

Tatra vznikla fúzí společnosti pozdější firmy Wagenbau Fabriks s Waggonfabrik AG Ringhoffer, Praha-Smíchov v roce 1923. Název dostala  po nejvyšších horách Československa - Tatrách. 

Ve stejné době byla založena také firma Austro-Tatra ve Vídni. V tomto roce vyvinul ing. Hans Ledwinka prototyp 11 s centrálním trubkovým rámem, který byl chlazený vzduchem. Poté následovala celá série obdobných čtyřkolových aut až v roce 1931 byl  postaven  prototyp V-570  s efektivnější karoserií a v roce 1934 Typ 77.

Velký rozvoj zaznamenala firma v letech 1947-1950. Propagaci jim přinesla cesta přes tři kontinenty dvou známých cestovatelů  Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Po II. světové válce firma rozšířila svoje výrpbní spektrum o výrobu nákladních automobilů značky Tatra a o výrobu reprezentativních vozidel - typ 87-based models, 603 (od roku 1956) a Typ 613 a Vignale (od 1975). Dnes se firma Tatra specializuje na nákladní vozidla. Výstava osobních vozů bude tedy unikátní.

Reklama

Výběr článků

Načítám