Hlavní obsah

Veselé paničky windsorské se představí v premiéře v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo moravskoslezské připravuje na 16. června premiéru činoherní inscenace Veselé paničky windsorské, která je zároveň poslední premiérou v 97. sezóně.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava, Národní divadlo moravskoslezské 15.6.2016.: Ze zkoušky inscenace Veselé paničky windsorské. Jan Falstaff - Jiří Sedláček.

Článek

Tato Shakespearova komedie v překladu profesora Martina Hilského je dalším velkým příspěvkem Národního divadla moravskoslezského k projektu ostravské kulturní scény Shakespeare Ostrava 2016.

V hlavní roli poživačného tlouštíka Jana Falstaffa, myslícího hlavně na sebe a svůj prospěch a vydávajícího se za milostným dobrodružstvím v počestném Windsoru, se mohou diváci těšit na Jiřího Sedláčka v doprovodu jeho kapely Moby Dick.

„Jsou-li Veselé paničky windsorské něčím ukotveny ve všeobecném povědomí, je to právě díky postavě bohémského rytíře Jana Falstaffa, kterému na rozdíl od chybějících finančních prostředků rozhodně nechybí sebedůvěra a víra ve vlastní neodolatelné charisma. Je ovšem jediný, kdo onomu kouzlu osobnosti propadá,” přiblížila postavu dramaturgyně Sylvie Rubenová.

Dvě mladé ženy, kterým zašle Jan Falstaff milostné dopisy, aby se dostal jak k  bohatství osobností obou žen, tak k pokladnicím jejich mužů, skvěle hrají Lada Bělášková jako Paní Brouzdalová a Sylvie Krupanská v roli paní Pažoutové.

Obě postupně rozehrají hru za pomocí Paní Čiperné (Renáta Klemensová), aby v závěru, také s pomocí svých manželů Pažouta (František Strnad) a Brouzdala alias Břídila (Petr Houska), rytíře Jana Falstaffa skvěle znemožnily, zmáčely a zesměšnily.

Okolo lásky k mladé Aničce Pažoutové se rozehrává boj mezi pomateným Tintítkem Abrahamem (David Janoušek), Cajusem, francouzským lékařem (Vladimír Polák) a mladým, ne zrovna bohatým Fentonem (Vít Roleček). Vyhraje ten kdo má nejvíce - podle Shakespeara - co nabídnout, tedy upřímnou lásku.

Vše zamotává a rozmotává stále přítomný velšský farář Evans Hugo (Tomáš Jirmann), čiperný a světaznalý hospodský (František Večeřa) a smírčí soudce Bloumal (Vladimír Čapka). V divadle nejsou malé role, ale mohou být velké výkony. To dokazuje Robert Finta v rolích sluhů Blbouna, Rugbyho a Robina.

Režíroval umělecký šéf činohry Peter Gábor na scéně Michala Syrového v kostýmech Aleny Schäferové.

Premiéra činohry Veselé paničky windsorské se uskuteční 16. června v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám