Hlavní obsah

Venuše skončila pod tomografem

Novinky, Jiří Smutný

Národní kulturní památka Věstonická venuše opustila ve středu 17. srpna trezor Moravského zemského muzea a pod dohledem ozbrojeného doprovodu byla přemístěna do brněnské firmy FEI Czech Republic, s.r.o., kde bude podrobně zkoumána.

Foto: Jiří Smutný

Venuše cestovala za zvuku sirén a s blikajícmi majáky

Článek

Unikátní sošku nalezenou v roce 1925 čeká podrobný průzkum, při němž bude pomocí mikrotomografu provedena její trojrozměrná rekonstrukce s rozlišením v řádu mikrometrů. Archeologové z Moravského zemského muzea předpokládají, že tak získají detailní představu o tom, jak byla soška zhotovená a že se jim podaří přesněji identifikovat její vnitřní strukturu. Chtěli by rovněž získat podrobnější informace o záhadných vrypech a prohlubních na sošce a o dutinách v ní.

Venuše již sice byla v roce 2004 zkoumána tomografem ve Fakultní nemocnici U sv. Anny, ale to nebylo tak přesné, jak se to stane nyní. Na nejnovějším zařízení se bude pracovat ne s milimetry, nýbrž s mikrometry.

FEI Czech republic, s.r.o., zahájila svoji činnost v Brně v roce 1993. Zabývá se zejména vývojem, výrobou a servisem elektronových mikroskopů. Ve svém oboru je na špici světového vývoje a výrobky dodává renomovaným univerzitám, farmaceutickým společnostem a vývojovým centrům kosmického, automobilového nebo leteckého průmyslu. Dosahuje dlouhodobě nadprůměrné výsledky v exportu svých výrobků a služeb.

„Tvůrce Věstonické venuše by se asi nestačil divit, jakou pozornost budeme jeho sošce věnovat o 30 000 let později. Samotné skenování bude trvat asi 15 hodin, během nichž přístroj pořídí desítky tisíc snímků, ty potom pomocí speciálního programu zpětně poskládáme do 3D modelu,“ vysvětlil podstatu výzkumných prací Jiří Očadlík, viceprezident FEI.

Rentgenování by sošce nemělo nijak ublížit. Po naskenování bude opět vrácena do osvědčeného stabilního prostředí bezpečnostního sejfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám