Hlavní obsah

Velké Karlovice lákají na soutěž sekáčů i výrobců sýrů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soutěž sekáčů, tradiční turistický pochod Letní karlovská padesátka, Formanský den, soutěžní přehlídka sýrů nebo závod horských kol pro dospělé i děti zpestří konec června a začátek letních prázdnin ve Velkých Karlovicích. Ať už zamíříte do této malebné obce u slovenské hranice na dovolenou, nebo jen na výlet, nudit se tu rozhodně nebudete.

Foto: archiv Resortu Valachy

Velké Karlovice vynikají malebnou okolní krajinou jako stvořenou pro turistiku i cyklistiku

Článek

Sečení luk na Soláni – 24. června

Zažijete atmosféru dávných letních dnů, kdy se sekáči společně vydávali kosit louky. Nedaleko Zvonice Soláň na hoře Soláň uvidíte ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním zásekem luk se představí portáši. Součástí akce bude i folklórní vystoupení a oblíbená soutěž sekáčů.

Letní karlovská padesátka – 25. června

Tradiční turistický pochod členitou krajinou kolem Velkých Karlovic nabídne pět tras různé náročnosti od 10 do 50 kilometrů. Jsou koncipovány tak, aby bylo možné si cestu během pochodu podle momentální kondice zkrátit či naopak prodloužit. Všechny trasy vedou kolem rozhledny Miloňová, ta nejdelší i přes obě další místní rozhledny Sůkenická a Ztracenec. Nejkratší trasa je vhodná i pro děti. Odměnou v cíli pro účastníky je diplom a valašský frgál.

Soutěž o nejlepší sýr a Formanský den – 2. července

Soutěž o nejlepší valašský sýr se tradičně uskuteční ve Spa hotelu Lanterna. Návštěvníci mohou ochutnat soutěžní vzorky společně s porotou a přiučit se, jak kombinovat sýry s víny.

Ve stejný den se můžete těšit i na atraktivní ukázky práce s koňmi a doprovodný program se zvěřinovými hody a živou muzikou při Formanském dnu u Penzionu U Dorňáků.

Závod horských kol BIKE VALACHY – 9. července

Zapojte se do třetího závodu seriálu VALACHY TOUR v sobotu 9. července. Na výběr budou dvě trasy různé náročnosti v délce 20 a 45 kilometrů, uskuteční se i závody na kratších trasách pro děti, to vše se startem, cílem a doprovodným programem u hotelu Galik. On-line registrace byla právě zahájena.

Tip navíc pro gurmány: Kurzy pečení frgálů

Zpestřete si letní návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem, naučte se péct valašské frgály. Kurzy pečení frgálů se budou konat v červenci a srpnu vždy v úterý a sobotu od 10 hodin. Z tříhodinového kurzu si odnesete kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky i informace o tomto tradičním valašském koláči. Vhodné pro děti i dospělé.

Novinka: seznamte se s golfem

Vyzkoušejte novinku na Golfovém hřišti Horal. Program Golf pro každého vás zábavní formou seznámí s tímto stále oblíbenějším sportovním odvětvím. Je určen začátečníkům, rodinám s dětmi i aktivním sportovcům - zkrátka všem, kteří golf ještě neznají nebo s ním začínají a chtějí se o něm dozvědět víc. Čeká vás procházka v délce zhruba 90 minut po golfovém hřišti s průvodcem, který vysvětlí základy tohoto sportu, zkusíte si pod jeho vedením základní údery, chipování, patování i samotnou hru a dozvíte se i řadu zajímavostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám