Hlavní obsah

Velikonoční víkend zve do Jeseníků do lázní, na zámek i na košt slivovice

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodloužený sváteční víkend ve dnech od 14. do 17. dubna láká k výletům, turistickým procházkám, návštěvě galerií, muzeí i dalších kulturních a sportovních akcí. Kam lze zavítat v Jeseníkách?

Foto: Facebook Hrad Sovinec

Jaro na hradu Sovinec

Článek

Rodiny s dětmi zve do Pradědovy galerie v Jiříkově známý řezbář Jiří Halouzka. Jeho žena má už přichystán proutěný koš čokolád, bonbonů, lízátek a dalších dobrot. Jsou určeny pro chlapce a děvčata, kteří v areálu Pradědovy galerie najdou poklad. Kromě toho si také mohou zhotovit píšťalku. Stačí si do batůžku přibalit nožík, dřevěné klacíky Jiří Halouzka se svými syny již nařezal a těší se na první zájemce.

Po pokladu se bude pátrat i ve francouzské zahradě na zámku Jánský Vrch v Javorníku. Kdy? V sobotu 15. dubna. Kastelánka Kateřina Danielová dětem vzkazuje, že skrýší na malovaná vajíčka se v areálu o rozloze 2016 metrů čtverečních najde dostatek.  

„Vajíčka jsme nakoupili, něco i vyrobili, průběžně je během dne budeme do různých úkrytů doplňovat. Komu vyhládne, nabídneme jablkové bochánky. Paní Eleni Aktritidu ze zámecké kavárny jich upeče 500 kusů,“ dodala kastelánka a neopomenula pozvat malé i velké návštěvníky na prohlídku slavnostně vyzdobených interiérů a ukázky zdobení kraslic i perníků.

Na hradu Sovinec si o nadcházejícím víkendu dají dostaveníčko šermíři. Zatímco drsní muži meče se pochlubí svými dovednostmi v rytířských hrách, průvodci v historických kostýmech zájemce seznámí s vnitřními prostorami hradu, jehož počátky se datují od první poloviny 14. století.

Šermovat se bude i v pátek 14. dubna od 9 do 16 hodin na nádvoří barokního zámku v obci Hošťálkovy na Krnovsku. Členové spolku Renesance připravili komentované prohlídky znovuotevřeného zámku pro veřejnost.  

Až do 30. dubna lze zhlédnout výstavu věnovanou svátkům jara v rýmařovském Městském muzeu. Podílelo se na ni i Muzeum Wsi Opolskie z Opole, které do Jeseníků přivezlo ukázky velikonočních tradic z jejich regionu.  O nadcházejícím víkendu jsou muzejní prostory přístupny v sobotu a neděli. Za zhlédnutí mimo jiné stojí půldruhého metru vysoká a půl metru široká řehtačka, s níž se dříve rámusilo z kostelní věže v Horním Městě.

Kdo má vlastní pálenku či slivovici a chce si ji nechat otestovat v soutěži, nechť přijme pozvání na 10. ročník koštu do Horní Lipové. V sobotu 15. dubna se v ubytovně Magacína u penzionu Kovárna do 12 hodin přijímají vzorky, které pak vyhodnotí pětičlenná porota vedená starostou obce Lubomírem Žmolíkem.  

Bohatý velikonoční program připravily Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku. Například na zelený čtvrtek začíná ve 14 hodin u informačního centra tříhodinový výlet s holemi Nordic Walking po okolí. O den později se od 16 hodin koná procházka po lázeňských pramenech. V sobotu dopoledne se od 10 hodin představí umělečtí řemeslníci, od 14 hodin příznivce hudební zábavy potěší Trio Brejle. Na velikonoční neděli se v 10 hodin za odborného výkladu průvodce Jana Kratěny otevře hrobka zakladatele lázní Vincence Priessnitze. 

Reklama

Výběr článků

Načítám