Hlavní obsah

Velikonoční prázdniny na zámku Mníšku ve znamení středověkého šermu a prohlídek s Elsou

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řinčení mečů, středověký turnaj, ukázky zbraní, královna i pážata, to vše čeká návštěvníky Velikonoční veselice na zámku v Mníšku pod Brdy v neděli 16. dubna. Uvidí šermířská představení v podání skupin Alotrium a IRIS. Kromě toho se mohou také těšit na prohlídky zámku s ledovou královnou Elsou.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

„To bych se na to podívala, že bych nemohla také bojovat, ohánět se mečem a prohánět se za hradbami. Přece nebudu celý život jen sedět a vyšívat,“ pomyslí si dvorní dáma a přemýšlí, jak na to. Co kdyby se převlékla?

Velikonoční veselice s kuřetem láká malé i velké návštěvníky do Mníšku pod Brdy již tradičně mimo jiné i na šermířská vystoupení. V zahradě zámku se bude v podání šermířské skupiny Alotrium od 12.30 hodin konat „Turnaj pro královnu“ a v 15.30 dokonce „Turnaj s překvapením“. Jaký nápad dostanou středověké dvorní dámy? Převlečou se za pážata a pustí se do souboje!

Šermíři ze skupiny Alotrium nám navíc ve 13.30 rozšíří znalosti přednáškou a ukázkami zbraní. Jak dlouhé byly meče středověkého bojovníka? Unesli je jednou rukou nebo byly příliš těžké? Jak si je rozeznali a kdo o ně pečoval?

Šermovat se bude i na nádvoří zámku. Ve 14.10 uvidíme šermířskou a taneční skupinu IRIS, která pobaví a rozveselí každého. Při hravém vystoupení „Pohádka aneb vyprávěj“ představí sice známé příběhy, ale tak jak je určitě neznáte.

Pobavit se ale můžete i při prohlídkách zámkem. Kromě klasických okruhů jsou připraveny i prohlídky pro děti. „Pohádkové o zámeckých strašidýlkách“ vás zavedou do soukromých a dětských komnat, „Pohádkové dobrodružství s královnou Elsou“ zažijete ve velkých jídelnách a salónech. Ledová královna Elsa přijela navštívit mníšeckou princeznu, ale ztratil se jí kamarád. Najdeme ho?

Reklama

Výběr článků

Načítám