Hlavní obsah

Velbloudi v Zoo Brno už nejsou za plotem

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velbloudy dvouhrbé (Camelus bactrianus) v brněnské zoologické zahradě již od návštěvníků neodděluje plot, ale pouze úzký příkop, široký 60 centimetrů a hluboký půl metru.

Foto: Jiří Smutný

Nová úprava

Článek

Tato na první pohled snadno zvládnutelná překážka je pro mohutná zvířata nepřekonatelnou bariérou. Velbloudi jsou totiž mimochodníci, podobně jako žirafy, a zvedají vždy současně obě pravé nebo levé nohy. Proto tento malý příkop nepřekročí.

Návštěvníci tak mají na velbloudy ničím nerušený výhled, zvířata jsou navíc jen pár kroků od nich. V současné době ještě probíhají drobné stavební úpravy, okolí příkopu se dosypává hlínou a v nejbližších dnech bude osázeno rostlinami.

„Zatímco velbloudi příkop nepřekonají, návštěvníky často láká k velbloudům do výběhu přejít. Žádáme je proto, aby mysleli na vlastní bezpečnost a chodili jen po návštěvnických trasách,“ upozornil ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Zoo Brno chová domestikovanou formu velblouda dvouhrbého, který zdomácněl přibližně ve 2. až 3. tisíciletí před naším letopočtem zřejmě v Afghánistánu nebo Turkmenistánu. Na světě jich dnes žije kolem 1,5 miliónu. Jejich divoké příbuzné, žijící dnes v počtu pouhých 950 jedinců v Mongolsku a Číně, někteří odborníci považují za samostatný druh.

Reklama

Výběr článků

Načítám