Hlavní obsah

Vědecká knihovna rozjíždí online vzdělávání

Novinky, Marcela Stehlíková

Budova Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě je sice pro veřejnost uzavřena, ale její pracovníci jsou se svými čtenáři stále v kontaktu, své služby poskytují především online. A to nejen ty stávající, ale také zcela nové.

Foto: Marcela Stehlíková

Služba Info Help je využívána i online.

Článek

Ostravská vědecká knihovna začala například zpřístupňovat výukové materiály na svém Moodlu, který je dostupný přes webové stránky www.svkos.cz. Vysokoškolákům zde nabízí kurz Napíšu diplomku, středoškolákům Píšu maturitní/seminární práci. Pedagogům vedoucím maturitní práce zprostředkovává vzory pro napsání odborného textu.

Na Moodlu najdete zajímavé materiály i v případě, že již máte svá studia za sebou. Pokud máte chuť se prostě naučit něco nového, zkuste třeba vytvářet pozvánky či letáčky prostřednictvím grafického nástroje Canva nebo se procvičte v mozkovém joggingu. A jestli začínáte s angličtinou a jste pokročilejšího věku, bude se vám hodit kurz Základní anglické fráze pro seniory.

Vědecká knihovna provozuje bez přerušení i další online služby – pomůže při práci s odborným textem, zpracuje rešerše. Při problémech s chytrým telefonem, facebokem či dalšími IT službami můžete využít službu Info Help, vysokoškolákům pomůže při psaní závěrečné práce služba DiploGuru.

A nezapomeňme ani na knihy. Všichni registrovaní čtenáři mají přístup k takovému množství e-knih, že si určitě vybere každý, k dispozici jich je více než 13 000. A úplně pro všechny zájemce a navíc zcela zdarma nabízí knihovna volný přístup ke starším regionálním e-knihám, kterým již uplynula autorská práva.

A jak může přímo knihovna pomoci v současné nelehké situaci? Díky pořízení 3D tiskárny v minulém roce se nyní mohla zapojit do projektu Tiskne celé Česko https://www.tisknecelecesko.cz/, který spojuje 3D tiskaře z celé republiky. Na své 3D tiskárně zhotovuje pracovnice knihovny čelenky k ochranným štítům, výtisky se potom posílají zdarma poštou do Chrudimi, tam se desinfikují, kompletují s plexisklem a dál se distribuují potřebným. Vytištěných je více než 100 kusů, první várka 70 čelenek již byla odeslána, další se stále tisknou.

Na sociálních sítích a webové stránce knihovny www.svkos.cz najdou zejména studenti informace o elektronických zdrojích a knihách, ke kterým se po dobu nouzového stavu dostanou zcela zdarma. Totéž platí i pro rodiče dětí, i ti zde najdou inspiraci, jak společně trávit čas. Zajímavé soutěže, virtuální prohlídka aktuální výstavy či úkoly v rámci mozkového joggingu, to je další příspěvek knihovny virtuálním návštěvníkům.

Zkuste se sami přesvědčit, že knihovna může poskytovat zajímavé služby, i když je zavřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám