Hlavní obsah

Ve zvonici svatomikulášského kostela v Praze návštěvníky přivítá příslušník SNB

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistická tajná policie (StB) používala ke sledování vnitřního i vnějšího nepřítele desítky skrytých stanovišť. Jedno z nich bylo skryto pod názvem opěrný bod Kajka na zvonici pražského malostranského chrámu svatého Mikuláše. Slídiči ho dostávali za odměnu, ale schody jim dávaly zabrat.

Foto: Vratislav Konečný

Estébákům zavedli i záchod, aby jim moc neuniklo z dění kolem

Článek

Muzeum hlavního města Prahy pořádá ve zvonici 17. listopadu od 10.00 do 18.00 akci 25 LET POTÉ.

Pro návštěvníky budou připraveny samoobslužné pracovní listy, díky kterým se návštěvníci dozvědí informace o Svatomikulášské městské zvonici, která byla mimo jiné od roku 1965 využívána pro potřeby IV. správy SNB. Jednalo se především o sledování zastupitelských úřadů západních zemí na Malé Straně.

Během prohlídky zvonice budou moci návštěvníci využít samoobslužný pracovní list, který připravilo Muzeum hlavního města Prahy.

Má nejen informovat o historii „Kajky“, ale také vybídnout návštěvníky, aby se v duchu vrátili do dob „reálného socializmu“ a připomněli si, jaká dilemata přinášel tehdejší život.

Před zvonicí bude umístěno dobové vozidlo Veřejné bezpečnosti, u vchodu bude vítat návštěvníky uniformovaný příslušník Sboru národní bezpečnosti, který bude také nabízet samoobslužné pracovní listy. Ve vrcholu věže, v místnosti, která byla využívána IV. správou SNB, bude očekávat návštěvníky další příslušník SNB, který pracovní listy vyhodnotí.

Expozice o sledovačce již tu jednou byla, po převzetí některých pražských věží Muzeem hlavního měst a se musela vystěhovat. Již tehdy návštěvníky vítal muž v esenbácké uniformě.

Před nynějším vlastníkem provozovala věž firma bývalého ministra Víta Bárty, ABL FM Services, která se mimo jiné zabývala sledováním.

Vstup na Svatomikulášskou městskou zvonici bude 17. listopadu po dobu konání akce zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám