Hlavní obsah

Ve zlínských firmách tento týden ochutnávají, co jedli Baťovi zaměstnanci

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do pátku 1. září si pracovníci několika zlínských podniků mohou v rámci svého firemního stravování pochutnat na pokrmech podávaných v jídelně Baťových závodů ve 30. letech minulého století. Unikátní projekt Jíme jako za Baťů je již podruhé součástí zlínského Garden Food Festivalu.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Článek

„Pokrmy, na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet zaměstnanci společností Kovárna Viva, Alpiq, M-Tec, Kliniky IVF Zlín, Predika, Veteriny Lazy, Nemocnice Atlas a dalších,“ uvedl za organizátory festivalu Pavel Vysloužil a dodal: „Pracovníci třinácti firem zapojených do tohoto projektu se tak mohou ohlédnout do historie a vlastně i touto cestou navázat na baťovský odkaz a tradice.“

Přestože si dřív někteří z baťových zaměstnanců nosili jídlo z domu, velká část z nich využívala závodního stravování. Na jídelním lístku jejich jídelen se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká.

„Na čtyřistovky zaměstnanců firem zapojených do projektu Jíme jako za Baťů si během tohoto týdne pochutnají například svíčkové omáčce, segedínském guláši, kuřecí roládě se sušenými švestkami, hovězích kostkách na houbách a povidlových taštičkách,“ informovala Kateřina Schmidtová, manažerka restaurace Tomášov, která je dodavatelem obědů pro tyto firmy. 

Jídelníček závodní jídelny baťových závodů vycházel ve třicátých letech minulého stolení pravidelně každý týden v historických tiskovinách (Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později v časopise Zlín – časopis spolupracovníků Baťa) a vždy obsahoval nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle. Historické menu i jídelníčky organizátoři zlínského Garden Food Festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem 14ǀ15 a archivem Muzea jihovýchodní Moravy.

Díky těmto institucím také mají návštěvníci Garden Food Festivalu ve dnech 2. – 3. října jedinečnou příležitost zhlédnout výstavu Zlínské nevěsty s mimořádnou 50procentní slevou z běžného vstupného. Desítky svatebních oděvů a doplňků z let 1800 – 2000, včetně dokonale věrné repliky šatů, které měla ve svůj svatební den budoucí manželka Tomáše Bati je k vidění v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU až do 1. října

Kromě projektu Jíme jako za Baťů nabízí Garden Food Festival ještě jedno ohlédnutí k baťovské gastronomii. V pátek 1. září se v Hotelu Tomášov uskuteční slavnostní večeře v podání špičkových kuchařů Radka Davida z pražské restaurace La Veranda a místního šéfkuchaře Petra Sedláře. Při přípravě pokrmů pro sedmichodovou večeři se inspirovali slavnostními menu ze 30. – 40. let, které se podávaly na svatbách za slavné baťovské éry.

„Večeře je přístupná i veřejnosti. Několik posledních vstupenek na tento skvělý gurmánský zážitek je ještě k dispozici a dají se objednat prostřednictvím našeho webu,“ doplnil Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám