Hlavní obsah

Ve Vsetínské nemocnici si ženy vyzkoušely samovyšetření prsou

Novinky, Dana Lipovská

Samovyšetření prsou na modelu si v pátek 12. října vyzkoušelo téměř sto dvacet návštěvnic polikliniky Vsetínské nemocnice. Ve vstupní hale u Lékárny DUO se konala preventivní akce v rámci Dne pro růžovou stužku.

Foto: Lenka Plačková
Článek

Vsetínská nemocnice se ke Dni pro růžovou stužku připojuje pravidelně. Akci připravují členky základní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami Onko-Duha Vsetín, které na místě předávaly zájemcům připravené letáčky i malé dárky. Cílem bylo zdůraznit nutnost prevence, zdravého životního stylu i využívání preventivních vyšetření.

„Jedním z důvodů, proč některé ženy nechodí na preventivní vyšetření, je strach z pozitivního nálezu a z případné ztráty prsu. Některé dokonce i ve chvíli, kdy si objeví hmatatelné ložisko, vyšetření odkládají. Vyhlídka na uzdravení se zmenšuje každým dnem, kdy nádor zůstává neléčen. Nahmatání bulky nemusí automaticky znamenat, že jde o zhoubný nádor,” vysvětlili organizátoři.

Den pro růžovou stužku se koná vždy jen několik dnů před Dnem pro zdravá prsa – ten připadá v letošním roce na 15. října.  

Reklama

Výběr článků

Načítám