Hlavní obsah

Ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti se poprvé představí Autista

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Co se stane, když autistický mladý muž vyrazí do metra? Co může zažít na plese s nevidomou spolužačkou? Nejen o tom bude vyprávět nová hra s názvem Autista, kterou s herci Slováckého divadla ji připravil režisér Michal Zetel. Premiéra proběhne v neděli 14. června na tamní Malé scéně.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Alžběta Kynclová, Josef Kubáník a Tereza Hrabalová v inscenaci Autista.

Článek

Hru napsala Alžběta Michalová speciálně pro uherskohradišťské divadlo podle skutečných událostí. Ty totiž každý den prožívá se svým autistickým bratrem. „Nezažít je, nemohla bych o nich psát. Nejsou to totiž zážitky, které by se daly vymyslet,“ říká autorka nové hry.

Diváky tak díky tomu čeká celá řada veselých, ale i dojemných a tragikomických situací. Dozvědí se navíc, kdo autisté jsou, a že je jich kolem nás daleko víc, než si myslíme.

Hlavní postavu vytvoří Josef Kubáník. „Hrát autistického muže je velká výzva a příležitost,“ přiznává herec. Zároveň popisuje, kde čerpal poznatky o lidech s autistickým hendikepem. „Viděl jsem dokumenty, filmy a dlouze jsme si samozřejmě povídali i s autorkou Alžbětou Michalovou. To bylo velmi cenné,“ dodává herec a na otázku, co bylo při práci nejtěžší, odpovídá jednoznačně: „Pochopit autistické myšlení a neřešit na jevišti, jak by se v té které situaci autista choval, a prostě to vědět a udělat to tak.“

V dalších rolích komorního příběhu z jedné nečekané oslavy se představí Pavel Majkus, Alžběta Kynclová a nová posila slováckého souboru Tereza Hrabalová.

Autistu uvedou divadelníci v intimním prostředí Malé scény, zážitek tak bude daleko silnější. „Díky Malé scéně si herci mohou dovolit jiný, často až filmový styl herectví. Divák vidí každý detail, sebemenší pohyb, změnu ve tváři,“ říká ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

Inscenaci Autista – Moje zatracené nervy doprovází silná hudba Ondřeje Kyase, výprava pochází od Jitky Fleislebr, dramaturgyní je Alžběta Michalová. Do prázdnin divadlo uvede dvě představení, obě jsou už ale vyprodána, divadelníci však začali s předstihem prodávat vstupenky na zářijovou reprízu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám