Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku budou vykáceny poškozené stromy kolem řeky

Novinky, Jana Matějíková

Do konce září vykácí státní podnik Povodí Odry na dvě desítky stromů podél cyklostezky kolem řeky Ostravice ve Frýdku-Místku, přesněji v blízkosti areálu Sokolík a dětského hřiště v Sadech Bedřicha Smetany. Důvodem je špatný zdravotní stav stromů, které usychají a ohrožují bezpečnost osob.

Foto: magistrát FM

Poškozené stromy podél řeky - areál hřiště v Sadech B. Smetany.

Článek

Vykáceno bude devatenáct stromů, převážně lip srdčitých a javorů klenů, které v důsledku silného napadení jmelím, ale i dlouhodobého nedostatku vláhy usychají a ohrožují bezpečnost osob. Stromy ke kácení byly vytipovány na základě posudku, který pro Povodí Odry vypracovala specializovaná arboristická firma.

Kácení není vítanou činností, nicméně bezpečnost osob je prioritou. Nutno také podotknout, že Povodí Odry udělalo pro ochranu stromů, co mohlo. V minulých letech byly ořezány, aby se zlepšil jejich zdravotní stav. Vitalita stromů už byla ale natolik snížena, že začaly postupně odumírat.

Za vykácené stromy Povodí Odry bohužel nové stromy nevysadí. Na tělese protipovodňové hráze to totiž není možné. Navíc, je všeobecně známo, že na pozemcích ve správě státního podniku Povodí Odry je z důvodu zajišťování protipovodňové ochrany nedostatek prostoru pro výsadbu dřevin.

„Dlouhodobě se snažíme navyšovat počty stromů ve městě. Každoročně jich vysazujeme stovky. Hledat pro ně vhodná místa je ale čím dál složitější, musíme se držet legislativy a nevysazovat je v blízkosti vedení inženýrských či kabelových sítí. Povodí Odry sice novou výsadbu neprovede, protože mu to legislativa nedovoluje. Nicméně, my se budeme snažit najít v parku u řeky na městských pozemcích vhodná místa pro výsadbu nových stromů tak, aby časem nahradily jak společenské, tak i ekologické funkce těch pokácených,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám