Hlavní obsah

Varhany byly v hlavní roli při koncertu, jehož výtěžek pomůže při jejich opravě

Novinky, Jana Pavlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent v Třebíči je letos spojen s hudbou. První adventní neděle 28. listopadu patřila prvnímu koncertu ze série v rámci projektu „Adventem s hudbou“. Ten vznikl za podpory Grantového systému Zdravého města Třebíče v projektu Oživená tradice adventních koncertů v Třebíči a Nadací Život umělce.

Článek

Koncert se konal v kostele sv. Martina a pořadatel, smíšený sbor Coruscante o. s., nabídl program nazvaný „Na varhany pro varhany“. Krásnou varhanní hudbou provázeli dva mladí hudebníci Ondřej Mucha a Jiří Sklenář.

O zpěv se postarala sopranistka Magdalena Vlasáková, která pochází z Pardubic a v současné době plně pedagogicky působí na ZUŠ v Holicích, kde vyučuje sólovému zpěvu. Soukromě se nadále vzdělává v pěveckém umění a věnuje se koncertní činnosti po celé republice.

Ondřej Mucha působí jako varhaník v Prostějově, jako pedagog v ZUŠ v Hradci Králové, v současné době studuje sbormistrovství chrámové hudby na Univerzitě v Hradci Králové, varhany u Dr. Františka Vaníčka a věnuje se pravidelné koncertní činnosti.

Teprve patnáctiletý Jiří Sklenář pochází z Koněšína a je varhaníkem v tamním kostele sv. Bartoloměje. Hře na varhany se věnuje 6 let. Hraje také na saxofon a je členem hudebního uskupení Small stone band při ZUŠ Resonance v Třebíči.

Posluchači zaplněným kostelem se nesly nejen skladby J. S. Bacha, A. Vivaldiho, L. Janáčka. Návštěvníci koncertu odměnili výkony hudebníků velkým potleskem. V závěru koncertu si vytleskali i přídavek v podobě Ave Maria.

Varhany byly tentokrát v hlavní roli celého koncertu zejména proto, že výtěžek ze vstupného připadne na jejich opravu. Podle slov organizátorů byla vybrána částka 2405 Kč. Varhany v třebíčském kostele sv. Martina se dnes nacházejí ve stavu, který vyžaduje rozsáhlejší restauraci, na kterou bude třeba vynaložit nemalé finanční prostředky. 

Další koncert se uskuteční 12. prosince v Zadní synagoze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám