Hlavní obsah

Vánoční výstava ve skanzenu v Přerově nad Labem

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do domácností našich předků v době adventu a Vánoc nabízí od 17. listopadu Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Tradiční výstava pod názvem Lidové Vánoce v Polabí je jako každoročně umístěna do celého areálu skanzenu.

V interiérech osmi chalup uvidí návštěvníci scény ze života venkovských obyvatel středního Polabí, dokumentující starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů.

Výstava začíná připomenutím starodávných přástek a draček s podvečerním besedováním, jsou zde předváděny tradiční obchůzky barborek a lucek a mikulášský průvod s nadílkou. Celá jedna chalupa je věnována přípravám na Vánoce v polabské lidové kuchyni, nákupům na předvánočních trzích a ukázkám starých druhů vánočního cukroví.

„Staročeská chalupa“ je vyhrazena pro Štědrý den se všemi věštbami a pověrami, „devaterem jídel“ a štědrovečerním koledováním. Nově jsou zde letos vystaveny všechny lidové betlémy z vlastních sbírek. Chalupy v dolní části skanzenu ukazují, jak trávili vánoční svátky naši předkové v průběhu minulého století. Na závěr je ve staré škole scéna tříkrálové koledy.

Součástí vánoční výstavy jsou vedle starých lidových a kostelních betlémů také současné betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků.

Zvláštní část výstavy tvoří soustavně rozšiřovaná kolekce papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic, umístěná do velkého výstavního sálu v bednárně.

Na všechny soboty a neděle je připraven program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků.

Vánoční skanzen lze navštívit vždy od pátku do neděle (9-16 hodin), a to až do 20. prosince (mimo 24. a 25. prosince). Autobusové zájezdy se mohou objednat i na všední dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám