Hlavní obsah

Vánoční řemeslný jarmark otevřel slavnostní atmosféru blížících se nejkrásnějších svátků v roce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí připravilo na 10. a 11. prosinec v prostorách Kulturního domu tradiční Vánoční řemeslný jarmark, který svými výrobky obohatila řada českých řemeslníků z nejbližšího okolí.

Foto: Stanislava Dvořáková

VÍTEJTE U NÁS - tak se přdstavili řemeslníci východočeského regionu, aby svými výrobky přinesli radost do vánočních svátků.

Článek

Mnoho inspirace v nepřeberné nabídce dárků a dekorací pro krásu a radost vánočních svátků přineslo přes 40 řemeslníků, kteří tak zkrášlili vlastními rukodělnými výrobky slavnostní atmosférou prostory Kulturního domu v Ústí nad Orlicí.

Krásné počasí dekorované modrou oblohou umožnilo před vstupem umístit první stánky s přírodním jmelím i s přikrášlením třpytivými pastelovými barvami v konkurenci nabídky sladkých pamlsků.

Ve foyer vítala další nabídka zeleně a drobných ozdob, svítících sněhuláků a řada knih s pohádkami, radami pro zdraví i seznámení s bylinkami.

Další zrcadlový sál zobrazil současné módní i praktické výrobky, vždyť i obyčejné ponožky z vyrovnané haldy zásob najdou v mrazech potřebné uplatnění. Příjemné zahřátí i chuťová lákadla odkryly různé názvy punče, medovina i šťávy a marmelády z domácích produktů  - jahod, ostružin, borůvek, angreštu, rybízu a jeřábu. Z Orlických hor byla i nabídka divoké kosmetiky.

Z oblasti textilu bylo možné vybírat čepice, nákrčník, polštáře, oblečení pro malé atopiky, výrobky z patchworku a celý zástup zvířátek, vhodných jako hračky pro děti. Pro ženy byly vystaveny kabelky, tašky a šperky včetně úpravy náhrdelníku do dárkové obálky.

Speciální nabídkou pro sběratele se staly pivní tácky a plastické odlitky reliéfů starověkého Egypta, doplněné přáním do obálek.

Pastvou pro oči se stala ručně malovaná keramika, různě tvarované i plovoucí svíce a mnoho ozdob na stromeček.

Velkému zájmu se pak těšily řemeslnické dílničky s ukázkami práce na vzniku různých dekoračních předmětů. V mýdlové dílně, si tak účastník  mohl zvolit tvar i barvu vybraného mýdla.

Obdiv budila zejména drátenická dílnička, kde pod rukama členky spolku Dráteník Krasavy Šerkopové vznikaly hvězdy, zápichy a rampouchy. Zajímavou ukázku doplnila vyprávěním o výrobě misek, kdy vystavená největší si vyžádala týdenní práci a spotřebu 27 metrů drátu. Není divu, že tato záliba se jí stala životním povoláním a přinesla osvědčení k užívání ochranné známky Český výrobek.

Tím však její obliba a nápaditost neskončila. Slovo dalo slovo a u vedlejšího stánku také s Českým výrobkem foukaného skla vznikl s přidáním na podklad zvonečku ovinutého drátkem čertík Bertík. Tak vedle barevných ptáčků na dekoraci oken či do zahrady, labutí, pelikánů i lišáckého kocoura se může pyšnit širokým úsměvem i společný čert.

K nabytým dojmům něčeho nečekaně krásného se ještě připojil zvuk koled v podání malých členů pěveckého sboru Písnička ZŠ Komenského a Větrníčku MŠ Na Výsluní. Tuto předvánoční pohodu lze ještě prožít ve středu 11. prosince od 9 do 17.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám