Hlavní obsah

Van Gogh na venkově aneb Jakub Špaňhel vystavuje ve Valašském Meziříčí

Novinky, Vlasta Červenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná a svérázná persona českého malířství Jakub Špaňhel vystavil svůj zbrusu nový cyklus maleb vytvořených v tomto roce. K vidění jsou v Galerii Kaple ve Valašském Meziříčí.

Foto: Vlasta Červenková

Jakub Špaňhel na vernisáži výstavy,v pozadí obraz a názvem MANGALICA 2012, 220 x 180 cm, akryl na plátně.

Článek

V galerii Kaple mohou její návštěvníci nahlédnout na novou sérii obrazů inspirovanou venkovem, kde autor momentálně tráví mnoho volných chvil. Fascinován zvířecím rodem maluje domácí zvěř svérázným způsobem, jedním štětcem a jednou barvou. Úvodním obrazem je ovšem třímetrový portrét Vincenta van Gogha. Díky tomu nacházíme spojitost s názvem výstavy Van Gogh na venkově.

Jakub Špaňhel podle fotografických předloh zaznamenává jako svůj deník otisky reality originálním způsobem. Ve všech dílech vystupuje skutečnost, i když v abstrahujícím podání.

“Vždycky jsem maloval věci, které existují. Já si hrozně nerad něco vymýšlím, protože mi připadají reálné věci a normální život zajímavý a tak neskutečný, že mi to stačí,“ říká autor.

Jeho projev je gestický, převládá monochromní paleta okořeněná barevnými nádechy. Vyznačuje se nezaměnitelnou expresivní zkratkou, pohrává si s náhodou a bezprostředně přenáší předlohu i nemalířskými předměty na plátno. Disponuje virtuózním talentem, jenž mu umožňuje na zdánlivě banálních tématech stavět. Takto dramaticky předefinované všední náměty vyznívají velmi emotivně, dekadentně a melancholicky, přesto z nich vyčteme i nadsázku. Sám svou malbu, která vzniká při vývojovém procesu, nazývá „expresivním impresionismem“. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám