Hlavní obsah

Valašskomeziříčský Majáles 2016 v rukou studentů

Novinky, Ondřej Smolka

Mládež v roli dramaturgů, produkčních, nebo moderátorů. Majáles 2016 ve Valašském Meziříčí organizují studenti středních škol z celého okresu. Na 5. ročníku festivalu v sobotu 7. května vystoupí kapely Jelen, Prago Union, uskuteční se Open Mic i divadelní představení. Vstupenky jsou již v prodeji.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Na začátku sezóny roku 2015/2016 se do dění kolem M-klubu zapojily přes dvě desítky studentů středních škol nejen z Valašského Meziříčí, ale i ze Vsetína, Rožnova pod Radhoštěm, Nového Jičína, Bystřice pod Hostýnem a Brna. Tito studenti aktivně pomáhají s přípravou akcí, dělají fotoreportáže, vedou rozhovory s umělci, akce dramaturgicky i produkčně připravují. Někteří z nich se dokonce coby aktéři účastnili Večeru literárně hudebního, Open-micu, nebo jsou i členové hudebních uskupení.

Na podzim společně s Kulturním zařízením zorganizovali a provedli sbírku na pomoc lidem v oblastech válkou zasažené Ukrajiny. Do donbaské oblasti pak na začátku prosince odjely tři kamióny, z nichž několik tun materiálů bylo díky pomoci studentů.

Vše vedlo k zapojení studentů do příprav programu letošního pátého ročníku Majálesu. „Studenti připravují program za dohledu produkce Kulturního zařízení. Po domluvě vybrali kapely, některé oslovili a vedli s nimi jednání o vystoupení. A tak i díky nim vystoupí na Majálesu skupina Jelen, Prago Union, Lake Malawi, The Truth Is Out There a mnoho dalších,“ přiblížil spolupráci dramaturg M-klubu Marek Baroš.

„Studenti zajišťují workshopy, budou moderovat, propagovat, prodávat vstupenky nebo i uklízet. Tímto svým zapojením do kultury propagují své školy, pro které jsou tito studenti nejlepší reklamou,” dodal Baroš.

Meziříčský Majáles bude mít celkem tři scény. Hlavní venkovní na II. nádvoří zámku Žerotínů, druhá bude v M-klubu a třetí alternativní scéna vyroste v prostorách pódia na Malé scéně za oponou, kde se uskuteční Open Mic, autorská čtení a divadlo. V celém areálu pak bude možno navštívit různé workshopy zorganizované studenty.

To vše vypukne v sobotu 7. května od 15 hodin v areálu Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí.

Vstupenky jsou již od ledna k dostání v klasických předprodejích v Turistickém informačním centru a online na stránkách www.kzvalmez.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám