Hlavní obsah

Váha 170 slonů. Takový objem použitých baterií odevzdali Češi k recyklaci v první polovině roku

Novinky, Martina Pospíšilová

V prvních šesti měsících roku 2014 se v ČR zpětně odebralo na 500 tun použitých baterií a akumulátorů. Pro ilustraci, toto množství představuje například váhu 170 sloních samců nebo více než 800 trabantů. Tradičně největší množství baterií bylo odevzdáno v Praze (185 tun).

Foto: ECOBAT

Průměrně se v české domácnosti nachází 49 baterií, z toho 8 použitých

Článek

Regionální výsledky ve sběru použitých baterií jsou v České republice poměrně rozdílné. Za poslední půl rok ve sběru baterek jednoznačně vede hlavní město Praha, naopak na chvostu se umístil kraj Liberecký.

Do sběru použitých baterií jsou v České republice zapojeny i mateřské, základní a střední školy, přičemž nejlepšího celkového výsledku dosáhly v první polovině letošního roku školy ve Středočeském (9,7 tuny) a Moravskoslezském kraji (8,2 tuny).

„Výsledky sběru použitých baterií nejsou za první pololetí letošního roku špatné, avšak překonání loňského rekordního množství 1031 tun nebude snadné. Množství odevzdaných baterií v České republice sice každoročně roste, ale za jinými evropskými zeměmi stále zaostáváme. V současnosti se u nás odevzdá k recyklaci přibližně 32 procent baterií dodaných na trh, již od roku 2016 však nařizuje směrnice Evropské unie zvýšit toto množství na minimálně 45 procent,” komentuje průběžné výsledky Petr Kratochvíl, ředitel neziskové společnosti ECOBAT, která má v České republice zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů na starosti.

„Přestože se do sběru zapojuje postupně čím dál více lidí i firem, těch pasivních je stále hodně. Přitom zavedení možnosti zpětného odběru baterií pro zaměstnance v prostorách zaměstnání považujeme za jednu z nejperspektivnějších metod zvýšení celkového objemu sběru použitých baterií v České republice,” dodal Petr Kratochvíl.

49 baterií v každé české domácnosti

Z průzkumu Inventura, který realizovali školáci ve více než 7 tisících českých domácnostech v rámci projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, vyšlo najevo, že průměrně se v české domácnosti nachází 49 baterií, z toho 8 použitých.

Potenciálně tak mluvíme o více než 214 miliónech kusů baterií o celkové váze přes 4700 tun (v naší domněnce pracujeme s hmotností tužkové baterie typu AA). Pokud by toto množství baterií, které Češi nakoupí během 1,5 roku, skončilo v komunálním odpadu, mělo by to výrazně negativní dopad nejen na životní prostředí. Pokud by však byly tyto baterie vytříděny a recyklovány, bylo by možné z nich získat téměř 785 tun oceli, 987 tun zinku, 963 tun manganu či přes 70 tun niklu a mědi.

„Některé zahraniční výzkumy ukazují, že počet baterií v domácnostech může být ještě mnohem vyšší. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti, z toho 15 použitých,“ řekl k výsledkům projektu Inventura Petr Kratochvíl.

Sběr použitých baterií v domácnosti je snadný s krabičkou ECOCHEESE, kterou společnost ECOBAT distribuuje zdarma po celé ČR. K získání krabičky stačí na stránkách www.ecocheese.cz zvolit jednu ze čtyř barevných variant a vyplnit adresu, na kterou bude krabička zaslána.

Reklama

Výběr článků

Načítám