Hlavní obsah

V Zoo Brno se nanápadně narodil klokan bažinný

Novinky, Jiří Smutný

Klokan bažinný se v brněnské zoologické zahradě narodil poprvé. Výjimečná je i skutečnost, že je jeho expozice pro návštěvníky průchozí (podobně na tom byl v Brně zatím jen orel bělohlavý).

Foto: Zoo Brno

Malý klokan vykukuje z vaku

Článek

„Velkou radost nám dělá mládě klokana bažinného. Dříve jsme chovali klokany Bennettovy v horní části zoo, kde dnes stojí expozice lvů konžských, a až letos se podařilo úspěšně odchovat potomka v nové průchozí expozici naproti pandám.

Ve skutečnosti se mládě narodilo už v září, ale teprve na začátku dubna začalo být pozorovatelné, jak se v matčině vaku pohybuje. Mladí klokani se totiž opravdu rodí malincí a svůj vývoj dokončují právě v bezpečí vaku. Teď už mládě často vykukuje ven a podniklo i několik výprav po expozici,“ informoval ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Mládě zkoumající okolní svět mohou vidět i návštěvníci průchozí expozice, ale je třeba a se pozorně dívat a chovat se tiše. Při první známce sebemenšího nebezpečí okamžitě zmizí v matčině vaku. Je proto potřeba, aby byli všichni návštěvníci ohleduplní, aby měli matka i její potomek klid a nebyli zbytečně vystavováni stresu.

Pohlaví mláděte zatím není známé, vyjde najevo až během několika týdnů po první veterinární prohlídce. Každopádně matka je Mimosa z Belgie a otec Meroo z Prahy. V Brně jsou od minulého roku. Letos v květnu přibyla samice Pamboolah z Nizozemí.

Původním domovem klokanů bažinných je východní a jihovýchodní Austrálie. Aktivní jsou hlavně v noci. Živí se listy, trávou, bylinami a větvičkami keřů.

Reklama

Výběr článků

Načítám