Hlavní obsah

V Přepychách na Rychnovsku oslaví 660 let od první písemné zmínky o obci

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy 660 let od první písemné zmínky o obci se uskuteční ve dnech 4. a 5. července v obci Přepychy na Rychnovsku. Vedle tohoto velkého výročí si zde připomenou 110 let včelařského a 145 let divadelního spolku.

Foto: Dana Ehlová

Během oslav 660 let první písemné zmínky o Přepychách si mohou zájemci prohlédnout zvonici a zvony z poloviny 16. století v kostele sv. Prokopa.

Článek

Program dvoudenních oslav je velice pestrý a pořadatelé ho spojili se setkáním rodáků a přátel Přepych.

Jedním z center dění bude Základní škola, kde si návštěvníci mohou prohlédnout několik výstav. Vedle již zmiňovaných výročí založení včelařského a divadelního spolku, budou další expozice věnovány mysliveckému sdružení, historii obce zachycené kamerami amatérských filmařů, chybět nemohou obecní, školní a farní kroniky.  

Zejména pány a kluky jistě zaujme prezentace historických pistolí a vzduchovek firmy DUO Dušek a dokumentů továrny na hospodářské stroje Zima Opočno. „Obě firmy mají vazbu na Přepychy,“ prozradil místostarosta obce Jan Macháček a pokračoval: „Firma Zima začínala v objektu nedaleko kostela v roce 1884, vyráběla žačky a podobné stroje. Velkou zajímavostí bude i vystavený kotel, tzv. brutar, neboť předkové autora pocházejí také z Přepych.“  

Techniku z první poloviny minulého století představí také dobrovolní hasiči, chybět nemůže zdejší chlouba funkční stříkačka na ruční pohon a traktor zn. Deutz.  

Procházka do údolí Dřízna, prohlídka tamní kapličky Panny Marie a křížové cesty, vybudované P. Aloisem Mádrem může být příjemným pokračováním svátečního pobytu v Přepychách.

Milovníky historie určitě osloví i možnost prohlídky zvonice a zvonů z poloviny 16. století v kostele sv. Prokopa, které byly původně tři. Němci je demontovali a odvezli, ale podařilo se dva získat zpět. „Chceme našim lidem ukázat, jaké skvosty tady máme, aby na to byli pyšní,“ poznamenala starostka Zdeňka Seidelová.  

Organizátoři mysleli i na děti. Je pro ně připraveno zábavné odpoledne se soutěžemi všeho druhu, skákacím hradem a jízdou na ponících.  

Neděle 5. července bude patřit především dechovce a VI. ročníku Festivalu dechových hudeb, nazvanému Přepychy Karla Pšeničného.

„Festival navázal na hudební slavnosti a je věnován přepyšskému rodákovi, hudebníkovi a skladateli Karlu Pšeničnému, zakládajícímu kapelníkovi dnes již bohužel neexistující Posádkové hudby Praha,“ řekl Jan Macháček, který má organizaci přehlídky od prvního ročníku tzv. pod palcem.

Připomněl, že skladby od této osobnosti nechybí v repertoáru dechové hudby Opočenka, jež je pevně spjata s Karlem Pšeničným. Právě pod jeho vedením dostala kapela, která se na VI. ročníku festivalu samozřejmě představí, pevný základ budoucích úspěchů. Dále se hudební příznivci mohou těšit na dechovku Žižkovanka, Šeucovskou muziku ze Skutče a vedle pravidelného hosta akce i velkého propagátora dechovky Miloně Čepelky také na Milana Drobného.  

Hudební a taneční večer v přepyšské restauraci Katka pak maratón oslav zakončí.    

Reklama

Výběr článků

Načítám