Hlavní obsah

V pražské zoo se narodil roztomilý tapír jihoamerický

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské zoologické zahradě přibývají mláďata jako na běžícím pásu, ošetřovatelé stale hlásí nové přírůstky. Po třech mláďatech puštíka, jejichž otci je už šestadvacet let a je velmi potentní, se narodil v úterý nádherný tvoreček s dlouhým rypáčkem a bílými pruhy na tmavém podkladě. Narodil se tapír.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Pruhovaný krasaveček se má čile k světu

Článek

Matkou mláděte tapíra jihoamerického je patnáctiletá samice Ivana a otcem dvanáctiletý samec Tex.

„Narození mláděte jsme očekávali už několik týdnů a nyní jsme se tedy konečně dočkali,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Mládě tapíra se narodilo v úterý odpoledne a nyní již víme, že je v pořádku, a je to sameček. Také oba rodiče se chovají vzorně.“

Je zdravý a zvědavý

Samice Ivana po přibližně třináctiměsíční březosti porodila ve venkovním výběhu. Porod proběhl rychle a bez komplikací, avšak vzhledem k nižším teplotám museli chovatelé matku s mládětem co nejdříve přesunout do zázemí.

„Tam Ivana mládě olízala a už okolo čtvrté odpoledne leželi společně na slámě. Pití se zatím nedalo vysledovat, protože samice ihned reaguje na přítomnost chovatelů a postaví se. Ivana ale odchovala již dvě mláďata a zatím vše napovídá tomu, že i to letošní je zdravé a plné života,“ doplnil Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Chovatelé se také rozhodli neoddělovat samce Texe. „Tex je na Ivanu hodně fixovaný, proto jsme se rozhodli je nechat pohromadě. Od počátku se k mláděti chová naprosto klidně,“ dodal Pavel Brandl.

Ivana se narodila 7. března 2000 v Zoo Jihlava a do Prahy přišla v roce 2004, kde vytvořila chovný pár se samcem Christiánem. Ten se stal v roce 2006 otcem vůbec prvního tapíra jihoamerického narozeného v pražské zoo.

Od roku 2011 tvoří Ivana pár se samcem Texem a Christián je dnes chovným samcem v Zoo Jihlava. Tex se narodil 14. září 2003 ve Spojených státech amerických, proto je pro celý evropský chov mimořádný. V Zoo Praha byli tapíři jihoameričtí chováni v letech 1950 – 1957, poté až od roku 2004. Veškerá odchovaná mláďata jsou ta Ivanina.

Podobní slonům

Tapíři jsou lichokopytníky, i když mají na předních nohou čtyři a na zadních tři prsty. Nejnápadnějším znakem tapírů je prodloužený horní pysk a nozdry, které tvoří jakýsi krátký chobot.

Tapíři ho používají podobně jako sloni – k trhání rostlinné potravy, jako orgán jemného čichu a k dýchání ve vodě nebo bažinách. Dorůstá až výšky dva a půl metru, váží kolem 250 kilo, je dobrý plavec, samci jsou velmi agresivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám