Hlavní obsah

V Muzeu řemesel v Letohradu uvidíte, jak pracovali naši předci

Novinky, Ondřej Kořínek

Při cestě do Východních Čech můžete navštívit jedno z největších muzeí v České republice – Muzeum řemesel ve společenském centru Nový Dvůr v Letohradu. K prohlídce nabízí přes padesát historických řemesel.

Foto: Ondřej Kořínek

Bývalá barokní sýpka, dnes muzeum řemesel.

Článek

Muzeum řemesel se rozkládá ve velkých prostorách barokní sýpky v památkově chráněném areálu Nového Dvora.

Do areálu se dostanete autem, když projedete velkou branou. Parkování je zdarma. Muzeum se nachází na ploše 1650 m², a jak uvádí na svých webových stránkách, je údajně největším muzeem v ČR.

K vidění jsou i četníci a hasiči

K prohlídce láká přes 50 expozic řemesel a živností z let 1840 – 1930 a k vidění jsou řemesla známá i neznámá. V hlavní budově jsou hned tři patra těchto expozic. Můžete si prohlédnout, jak pracovali fotografové, tesaři, pekaři, prodavačky, pracovníci v pohřebnictví a pohostinství, četníci nebo také bednáři a hasiči.

Mimo hlavní budovu se můžete vydat do mechanických dílen, školní třídy nebo vozovny. Výjimečná je také expozice vycpaných zvířat. Jsou v ní zvířata, která můžete běžně potkat v našich lesích a vodách. Exponáty působí opravdu věrohodně, z některých jde strach. 

Muzeum získalo prestižní ocenění

Muzeum bylo také oceněno. Získalo první místo jako nejlepší turistický cíl ve východních Čechách. Soutěž Cen Kudy z nudy uspořádala agentura Czech Tourism a je prestižním oceněním.

Návštěvníci mají na výběr několik prohlídkových tras, po jejich absolvování se mohou zajít posilnit do prostorné, dřevem stylizované, restaurace nebo posedět venku na nádvoří.

Nápad vytvořit muzeum řemesel dostal Pavel Tacl v roce 1996 a ohromily ho zejména prostory barokní sýpky z osmnáctého století. Exponáty sháněl pomocí svých kontaktů v regionu a hledáním v inzerátech. Muzeum otevřel 18. května 2000. O dva roky později se rozrostlo o třetí patro.

Vstupné za hlavní trasu je 80 Kč, děti zaplatí 60 Kč. www.muzeumremesel.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám